Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Cacique Maravilla Vino Naranja – ett spännande naturvin!

skriv ut
Moscatel de Alejandria är en karaktärsfull druvsort med mycket smak som ursprungligen kommer från norra Afrika, därav namnet. Cacique Maravilla Vino Naranja har dock sitt ursprung från Chile, där tradition och kunskap ligger till grund för dagens spännande lansering på Systembolaget.

Cacique Maravilla är en av de äldsta vinproducenterna i Chile. Familjen Gutierrez som idag driver verksamheten sköter vingården som man har gjort i sju generationer, för hand, utan miljöpåverkande tillsatser och med hjälp av hästar. En unik producent som gör unika naturviner!

Naturviner har under de senaste åren gått från att vara en liten, nischad trend till att bli ett etablerat och respekterat sätt att framställa vin. På många vis är detta en tillbakagång till hur vin ursprungligen gjordes innan forskning och utveckling förde in ny teknik i odlingen och i framställningen av vin. Traditionell vintillverkning som denna kräver dock ett stort kunnande, förståelse och en helhetssyn för alla led i produktionen – från skötsel av vingård och vinrankor, hur och när man skördar druvorna, hur druvorna hanteras i vineriet till hur det färdiga vinet framställs.

Cacique Maravilla har en hektar odling av Moscatel de Alejandria och denna är bland Chiles äldsta odlingar. Genom bibehållandet av gamla vinstockar och det faktum att skördeuttaget är litet, så får de fram en stor koncentration i druvorna med hög kvalitet. Druvorna skördas för hand under mars månad och efter avstjälkning så läggs de i stora öppna jäskar. För de flesta vita viner så separerar man bort skalen från druvmusten efter en kort tid, men här låter men skalen ligga kvar i två månader för att bidra med komplexitet och karaktär till vinet. Beroende på dagstemperaturen så startar sedan efter tre till fyra dagar en spontan jäsning genom naturliga jästsvampar som finns i vingården och i vineriet. Jäsningen tar mellan 8-12 dagar och vinet separeras sedan från skalen och förs över till tankar där vinet får ligga och vila och bevara sin karaktäristik innan det slutligen buteljeras.

Cacique Maravilla Vino Naranja har en blommig, något parfymerad doft med inslag av gula päron, honung, kryddor, fläder, mandarin och rosor. Smaken har tydliga toner av citrus, mycket grapefrukt och citron, honung, litchi och aprikos. Medelfyllig, fruktig och rättfram smak med en trevlig syra och längd. Serveras vid 8-10°C , passar bra till fisk eller ljust kött, gärna med asiatiska inslag.

Artnr: 90653

Pris: 139 kr

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today