Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Är du ett drinkproffs?

skriv ut
Det finns några enkla knep för den som vill se ut som ett riktigt drinkproffs. Världens bästa bartenders delar med sig av sina absolut bästa tips till hur just du kan skapa drinkar i världsklass. Så, vad gör en perfekt drink?

Ska det vara is eller ej?

Mer is innebär mindre utspädning och en svalare, skarpare smak. Återanvänd aldrig is i ett glas eller i en shaker, då smälter isen snabbare. Använd alltid ny is vid ny drink.

Krossad is?

Du skapar krossad is genom att linda in is i en kökshandduk, vrida om handduken och sen slå isen med en muddler (eller ja, med vad som helst).

Vilket glas?

En elegant Cosmopolitan serveras i ett elegant glas. En whiskydrink kanske i ett high ball-glas. Var lite kreativ när du väljer glas och välj glas med omsorg om du lagt ner tid på valet av drink. Det gör mycket!

Var noggrann!

Följ recepten noggrant och tillsätt inte en ”extra skvätt” av någonting bara för att. En bra cocktail är en balanserad cocktail.

Varannan vatten

Vatten ska alltid finnas tillgängligt för gäster. För en uppfriskande touch, tillsätt myntakvistar eller citronskivor i vattenkaraffen. Ett annat tips är att frysa in bär i dina iskuber som du sedan serverar tillsammans med vattnet.

“Skakad, inte rörd”

Att skaka en cocktail innebär att den kyls, späds ut och blandas ordentligt. Fyll en shaker med 2/3 is för att försäkra dig om att dina drinkar serveras kylda och utblandade. Du använder båda händerna, skakar om shakern tills den blir kall och serverar i glas över färsk is.

Att sila är viktigt

Sila drinken så slipper du ”ogräset”, det vill säga rester från ingredienser. För skakade drinkar använder bartenders en Hawthorne-sil. Julep-sil används när du blandar i glas, men du kan även använda en klassisk tesil.

Muddler… vaddå?

En teknik som används för att pressa ut smaker ur frukt, örter eller kryddor är muddlerteknik. Placera ingredienserna i botten av en shaker eller ett glas, använd sedan en muddler till att trycka ned och krama ur ingredienserna.

Pressa citron

Mjuka upp citronen genom att knåda och rulla den lätt mot ett bord. Skär den i två halvor och pressa ut saften mot en citruspress.

Citronzest

Zest används för att ge drinken en specifik arom- och smaktillsats. För att frigöra oljorna ur ett zest: placera ytterskalet nedåt över drinken och nyp ihop kanterna.

Kreativ garnering

En garnering höjer det visuella intrycket av din cocktail. Var kreativ och skapa något som inte bara höjer utseendet, utan även bidrar till smaken. Bär, frukst eller örter brukar fungera till det mesta.

Sätt dina färdigheter på prov med en härlig Daiquiri:

 

ron zacapa 23 daiquiriZacapa Daiquiri
 • Du behöver:
 • 45 ml Ron Zacapa 23
 • 20 ml färsk lime juice
 • 10 ml sockerlag
 • 1 lime
 • 1 shaker samt is
Så här gör du:
 • Fyll en shaker med 2/3 is.
 • Tillsätt Ron Zacapa 23, färsk lime juice och sockerlag. Skaka om.
 • Sila av drinken direkt i ett glas (utan is). Förslagsvis i ett coupeglas.
 • Garnera med lime zest.
 • Klar att servera.

Bilder och recept – Diageo

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today