Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Dom Pérignon 2009 – en fruktig vintagechampagne

skriv ut
Nu har vintagechampagnen Dom Pérignon 2009 lanserats. Det är första gången som Dom Pérignon inte följer lansering i kronologisk ordning, då 2009 lanserats före 2008. 2009:an  är fyllig, exotiskt fruktig och har en rund och djup smak.

2009 började med ogynnsamma väderförhållanden med en kall och hård vinter följt av en mild och regnig vår. Blomningen var svår och stormarna i juli hotade druvorna. Från augusti vände det och det var varmt och torrt ända fram till skörden i mitten av september, vilket gav champagnehuset möjligheten att utforska nya gränser för druvmognaden i Champagne för att skapa en perfekt vintagechampagne. Pinot Noir-druvorna var perfekt mogna och helt friska, trots lite färg. Resultatet, Dom Pérignon 2009, är ett samspel mellan naturen och källarmästarens och teamets kreativa och ihärdiga ambitioner.

Det är första gången Dom Pérignon inte lanseras i kronologisk ordning. Detta på grund av att 2009 var ett varmare år, vilket gjort att vinet mognat tidigare än årgången 2008. Releaseordningen för Dom Pérignon blir därför 2006 – 2009 – 2008. Varje årgång är ett steg närmare att producera den perfekta champagnen. Det är kombinationen och mångfalden av alla Dom Pérignons unika viner och årgångar, som ger större samstämmighet till utgåvorna och som gett Dom Pérignon 2009 sin unika karaktär.

– Vi behövde erfarenheten av alla de senaste årgångarna för att våga producera 2009. Jag tycker om att utmaningen sporrar utvecklingen. Dom Pérignon 2009 liknar ingen annan årgång och för att beskriva den bäst behöver man tänka utanför ramarna, med nya ord, säger Richard Geoffroy, källarmästare Dom Pérignon.

Dom Pérignon 2009 är en mycket behaglig smakupplevelse. Champagnens doft inleds av guava och grapefrukt i kombination med persika och nektarin. Vinet öppnas med dofter av träig vanilj och rostat bröd. Smaken inleds av djupt mogen och saftig citrusfrukt, som övergår i en frisk smak av gröna äpplen, rostat bröd, mineraler, vit choklad, valnötter och grapefrukt.

Dom Pérignon 2009 serveras vid 8-10° som aperitif, eller till eleganta rätter av skaldjur, fisk eller fågel.

 

Artikelnummer: 7428

Pris: 1 380 kronor

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita samt pressmaterial

Visited 14 times, 1 visit(s) today