Semmelbullar i långpanna – semmelbakelser

skriv ut
1 form = 15 bullar

Fördeg

  • 2,5 dl mjölk (rumsvarm)
  • 25 gr jäst (söta degar)
  • 1 msk kardemumma
  • 1ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl

För utbak

  • 75 gr smör (rumsvarmt)
  • 2,5 gr salt ( 1/2 tsk)
  • 4,5 dl vetemjöl

Pensling

  • 1/2 uppvispat ägg
Gör så här:

Börja med att bryna smöret, genom att smälta det i hög värme i en kastrull under omrörning. När det börjar dofta karamell är det klart. Häll över detta i en skål och ställ åt sidan.

Fortsätt med fördegen genom att blanda mjölk, jäst, kardemumma, ägg, strösocker och vetemjöl i en bunke. Vispa till en kladdig deg. Täck över och låt stå, gärna lite varmt, i 30 minuter.

Tillsätt det brynta smöret, salt och mjöl till den påbörjade degen. Kör på hög hastighet eller knåda tills den börjar att släppa från underlaget, minst 5-6 min med maskin och 10 min för hand.

Dela degen i lika stora delar, rulla till bullar och lägg tätt i en ugnssäker form som är täckt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 gr. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda dem mitt i ugnen 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Bryt loss fyra bullar och skär toppen av dem. Fyll dem sedan på valfritt sätt, med mandelmassa och grädde mm, som du vill ha just din semla.

 

För er Viktväktare:

Personliga Points:  87-89 PP för hela plåten om man tar 0,5 dl lättströ och 0,5 dl vanligt strösocker, lättmjölk och smör- och rapsolja istället för smör. Lägg till P för mandelmassa, grädde mm.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita