Du i Fokus
Mat & Dryck

Årets julskafferi hos Apoteksgruppen

skriv ut
I över 100 år har senap varit en jultradition på svenska apotek. Traditionen går tillbaka till när senap förr användes som medicin mot magproblem, hicka och huvudvärk och apotek började tillverka egen senap. Varje år lanserar Apoteksgruppen en ny senapssmak, årets senap har smak av apelsin och honung.

Apoteksgruppens julsenap är grovkornig och består av gula och bruna senapsfrön. De gula senapsfröna bidrar med en kraftig senapssmak medan de bruna bidrar med styrka. Senapen kommer i tre varianter; original, ingefära och kardemumma samt årets smak av apelsin och honung.

Senapsfröerna i årets upplaga av Apoteksgruppens julsenap är odlade på Annelunds gård i Hov nära Vadstena och senapen är tillverkad på̊ ett hantverksmässigt sätt i Vadstena. Senapen är grovkornig och har en något syrlig smak med viss sötma.

– I år var målet att hitta en julsenap som är extra god tillsammans med skinka, som många äter i juletid. Vi tillsatte en smakpanel där deltagarna fick prova en rad olika smaker och valet föll enhälligt på apelsin och honung. Den är både söt och syrlig i smaken och gav en stark känsla av jul enligt vår panel, säger Heléne Van Den Brink, Kategorichef EMV (egna märkesvaror) på Apoteksgruppen.

Andra goda produkter som erbjuds hos Apoteksgruppen är chokladtryfflar med eller utan havssalt. Chokladdragerade mandlar med vit choklad och smak av passionsfrukt. Nougathjärtan i guld och lakritskulor med choklad och salmiak eller med vit choklad och hallon.

Testpatrullen har satt tänderna i alla godsaker och börjar med att konstatera att förpackningarna är väldigt snygga. Oavsett om man köper en eller flera, så blir de fina som presenter, särskilt om man gör en liten påse av cellofan.

Senapen är väldigt god men lite annorlunda med sina grova korn och apelsinsmak, den passar perfekt till skinkmackan. Den dragerade mandeln har en tydlig smak av passionsfrukt, precis som lakritskulorna har en tydlig och somrig smak av hallon. Nougathjärtan i guld är krämiga och känns extra lyxiga i sin guldförpackning och tryfflarna smälter i munnen. Alla är väldigt bra presenter helt enkelt, både till sig själv och andra.

 

 

Text & bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today