Du i Fokus
BakningMat & Dryck

Anna Hägerstedt – Bakprodukternas drottning!

skriv ut
Som för de flesta innovatörer så började det med att Anna inte kunde hitta produkten hon letade efter. Idag driver hon eget företag med framförallt silikonprodukter för bakning och hennes smarta uppfinningar är ofta med i olika tv-program. Några av storsäljarna är bakmattan, geléhallonformarna och bak- och gjutbalkarna. 

Anna Hägerstedt bor med sin familj i Åkersberga. Hon är civilingenjör i botten med inriktning mot CAD/CAM och produktutveckling. Företaget Pufz startade hon 2010 och drev det under tre år vid sidan av sitt “vanliga” jobb som IT-konsult och vid sidan av studier. Namnet Pufz är ett smeknamn på dottern som inspirerade till företagets första produkt, frysformen för barnmat som är grunden till allt.

Av en slump hamnade Anna på designmässan Formex 2014 där hon visade upp frysformarna och knäckformar i silikon. Det resulterade i flera spännande möten. Bland annat fick hon kontakt med mathantverkare som behövde specialprodukter i silikon. ”Vi skulle vilja ha en justerbar ram att gjuta konfekt i. Kan du hjälpa oss att ta fram en sån?”

Utmaningen antogs och den färdiga produkten som har blivit väldigt uppskattad och är en av hennes nu bäst säljande produkter. Själv använder hon den mycket under jul till allt julgodis men även att baka rulltårta och kladdkaka i. ”Det blir inga kantbitar utan alla bitar blir fina”, säger Anna.

Just detta, att alla bitar blir fina, kanterna raka och hörnen skarpa är det som gjort gjut- och bakbalkarna så uppskattade av proffs och Annas produkter har därför varit med i många bakprogram, bla i Hela Sverige bakar på TV4.

– Processen att ta fram en ny produkt triggas antingen av att någon har ett önskemål eller att jag kommer på något som jag själv saknar och vill ha, berättar Anna.

Hon stämmer av med vänner och befintliga kunder, för att se om hennes känsla är rätt. Sedan sätter hela skapandeprocessen igång med skisser och ritningar. Vägen är lång innan det finns en färdig produkt, men det är inget som skrämmer henne – snarare tvärtom.

Senaste lanseringen är en produktserie för husbilar och med återförsäljare som specialiserat sig just på det området. Än så länge finns disktrasor, grytunderlägg och nyckelringar med husbilar som blivit mycket populära. Att det är en husbilsboom i år har väl ingen missat?

Snart är det dags för årets advents- och julbak. Då tipsar Anna särskilt om gjut- och bakbalkarna förstås, men hon vill även slå ett slag för silikonformarna till både julgodis och knäck. I sammanhanget måste vi passa på att nämna trippelnöten, Anna har förstås tagit fram silikonformen så vi kan fixa egna!

Varför inte göra en sats med Gelehallon?

Gott godis och enklare än så här blir det inte!

  • 1 dl saft i valfri smak
  • 1 dl vatten
  • 2 msk gelatinpulver
Gör så här:

Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning tills ytan börjar röra sig.

Häll över i formar och ställ svalt.

 

Alla Annas härliga produkter finns på Pufz.se

 

 

 

Text  – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pufz.se

 

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today