Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

5 vegovänliga destinationer för matentusiasten

skriv ut

Maten är ett viktigt kriterium när vi svenskar väljer resmål visar hotell- och resesöksajten momondos årliga reseundersökning. Allt fler väljer även att hoppa på vego-trenden och växtbaserad mat blir allt vanligare bland svenskar. Däremot kan det vara svårt att hitta bra restauranger med vegetariska alternativ under utlandssemestern. 

För svenskarna är maten en väldigt viktig del av resan. Fler än hälften (62%) anger att matutbudet är en av de viktigaste komponenterna vid val av resedestination. Jämfört med övriga länder är svenskarna i topp av de som prioriterar matupplevelsen högst under resan; vi går ut på restaurang ofta, både för lunch och middag, och vi ligger högst upp på listan i världen på att spendera pengar på mat under resan. Hela 22 procent svarar även att de planerar en utlandsresa under 2019 där maten var det viktigaste kriteriet vid val av destination.

– Svenskarnas matintresse avspeglar sig tydligt i vår årliga undersökning. Förväntningarna på matutbudet är för många svenskar ett av de absolut viktigaste aspekterna när vi väljer resmål, säger Carl Sundberg, svensk talesperson för momondo.

Nedan tipsar momondo.se om fem olika vegovänliga destinationer som gör att man inte behöver kompromissa på matupplevelsen under semestern.

London
Vegotrenden har länge varit aktuell i London, vissa påstår även att London är den stad som startade samtalet om växtbaserad mat i Europa. En resa till London erbjuder en stor vego-kultur och har ett utbud av flertal olika matupplevelser på vegorestauranger. Det krävs inte att man letar runt länge för att hitta vegetariska- och veganska alternativ. För den sötsugne kan ett besök till Camden och det veganska bageriet Cookies and Scream vara det rätta valet. Här hittar du de flesta bakverk och sötsaker du kan tänka dig i vegansk tappning. För den som däremot vill ta in Londons aura till fullo ska man ta ett besök till det finklassiga hotellet La Suite West. Här erbjuds en helvegansk meny och traditionell afternoon tea på veganskt vis.

Berlin
Inte är det till förvåning att Berlin ibland kallas för vegomatens Mecka. I denna tyska storstad hittar du ett otroligt vego-utbud och man kan i princip ta för givet att de flesta restauranger har utmärkta vegoalternativ. Berlin är hemmet för mer än 50 helt veganska restauranger däribland den utmärkta restaurangen Lucky Leek och lunch- och frukosthaket The Bowl. Berlin är även värdstaden för Vegan Summer Festival som äger rum varje sommar. Här kan man prova vegomat från världens alla olika kök.

Warszawa
Warszawa är en starkt växande vego-stad och placerar sig numera i topp världen över för sitt vego-utbud på restauranger. Här finns allt du kan tänkas vara sugen på. Populärt är Krowarzywa Vegan Burger som är tvåfaldig prisbelönt för bästa burgaren i Warszawa där restaurangen slog ut sina kött-konkurrenter. Om man vill komma närmare det lokala köket så är ett besök till Lokal Vegan Bistro det rätta valet. Här serveras vegansk version av traditionella polska rätter.

Milano
Momondos årliga reseundersökning visar att det italienska köket är det allra populäraste bland svenska resenärer. Italien och särskilt Milano är även en väldigt vego-vänlig destination. Staden är känd för sitt otroligt stora utbud av restauranger och barer, och detta gäller även vegorestauranger. För den som inte vill missa matupplevelsen från det Italienska köket är Bosco Brera värt ett besök. Här finns vegetarisk pasta, pizza och risotto, på italiensk vis.

Stockholm
Våra vegovänliga alternativ på hemmaplan får inte glömmas bort, Stockholms vegorestauranger är absolut värda att upptäckas. Stockholm erbjuder veganska alternativ från en rad olika kök. Om du vill kombinera en otrolig matupplevelse med fin atmosfär och vy kommer buffén på Hermans Restaurang och Trädgårdscafé inte göra dig besviken. Ett besök på sommaren så kommer du även kunna ta del av deras grill som görs mot utsikt över hela Stockholm stad. För den hälsoinriktade är en lunch på Mahalo ett utmärkt alternativ. Här serveras färggranna sallader, smoothies, bowls och diverse olika wraps.

 

Text och vild – Momondo

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today