Du i Fokus
Hem & Inredning

Vinnare av Formex Design Talents & Sustainability Award

skriv ut

Vårens Formex har gått av stapeln. Därmed är även vinnarna av vårens Design Talents och första Formex Sustainability Award utsedda. Frida och Richard Lilliestråle, grundare och ägare av Bark Sweden är årets talanger och företaget Remoair får priset för sin innovativa och resurseffektiva doftljusrefill.

Design Talents är en av Formex mest dynamiska och spännande inslag. Här får oetablerade designers, från både Sverige och internationellt, ansöka om att få en plats i Design Talents och på så sätt få möjligheten att visa upp sina produkter för inköpare, producenter och media. Priset ”Best in Show” instiftades av Formex och delas ut två gånger per år.

Det var 2020 som paret Frida och Richard Lilliestråle påbörjade sitt arbeta med att skapa mobilskal av trä. Tillverkningen från träbit till färdigt skal sker i Richards pappas fabrikslokal i Spånga. Skalen är tillverkade av svenskt lövträ, bearbetat med frästeknik ur solitt trä med stärkta kanter av korsat virke. Varje skal är unikt och skiljer sig naturligt åt mellan olika träslag, mönstring och färger.

Motivering:
”Med kärlek till naturen, och trä som material. Med en fantastisk känsla för funktion, form och design. Och med näsa för att kombinera ingenjörs- och snickerikonst har denna duo varsamt och målmedvetet förvandlat spill till skal. Och skal till Bark. Tillsammans har de utvecklat ett unikt vardagsföremål som åldras vackrare än dess innehåll.

Formex Sustainability Award instiftades för att lyfta goda exempel i branschen och främja en hållbar utveckling. Tanken är att priset ska delas ut årligen i samband med vårens Formexmässa.

Många intressanta bidrag skickades in till den första upplagan av Formex Sustainability Award, juryn nominerade totalt 9 bidrag. Vinnare blev det svenska företaget Remoair med sina smarta och genomtänkta doftljusrefill. Martin Jirverus är grundare av företaget fick ta emot priset som är en unik glasstatyett formgiven av Marie-Louise Hellgren.

Juryns motivering lyder:
“Med en enkel och smart produkt har doftljusmarknaden äntligen fått en refillösning som fungerar. Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem utan bismak av varken fossilindustri, animaliska restprodukter eller regnskogsskövling.

Remoairs refillprodukt uppstod tack vare ett produktionsmisstag, när en etikett skulle fästas på en glasbehållare och ljuset föll ur behållaren. Det väckte tanken om refillprodukter, som sedan utvecklades vidare. Remoairs ljusrefill består av ljusmassa av raps/kokos i en påse av 100 procent återvunnet papper. Kunden smälter själv ljusmassan i vattenbad, och häller upp i valfritt kärl.

– Det känns fantastiskt att Formex nyinstiftade pris är på bana, att vår första vinnare är utsedd och får den uppmärksamhet, och bekräftelse de förtjänar, och att de sporras till att fortsätta med utveckling i hållbar riktning. Detta är något som också kan inspirera andra framåt, säger Sonja Björk Ebert, projektledare Formex.

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Formex

Visited 3 times, 1 visit(s) today