Du i Fokus
Hem & Inredning

Undvik 7 vanliga misstag när du renoverar ditt hem

skriv ut
Att renovera hemmet är en spännande process, men det kan också vara väldigt påfrestande. Det finns många misstag man kan göra, några av dem kan enkelt undvikas om man är lite förbered.

Vet du allt om byggregler, ekonomi, smarta lösningar och allt annat nödvändigt för att påbörja en renovering? Här nedan listar vi de vanligaste misstagen och vad du kan göra för att undvika dem.

Prata med experter innan projektet påbörjas

Det är viktigt att prata med någon som har kunskap om renovering innan projektet påbörjas. Detta säkerställer att planer och idéer faktiskt är möjliga, och man får en bättre aning om hur lång tid allt kommer att ta och hur få de resultat man tänkt. Att prata med experter innan allt påbörjas är ett av de bästa sätten att undvika otrevliga överraskningar under processen.

Tänk på budgeten

Det är viktigt att tänka på hur mycket pengar som finns tillgängligt för renoveringsprojektet. Att behöva pausa mitt i är aldrig kul, och kan bli väldigt besvärligt.

När du vet hur mycket pengar du har att spendera på projektet och hur mycket projektet kommer att kosta kan du ta det bästa beslutet för att se till att allt går smidigt. Har du inte nog med pengar? Spara tills du har nog med pengar eller hitta ett sätt att minimera kostnader.

Du kan också börja med något mindre och ta sakerna ett steg i taget. Det kan hända att hela väggen egentligen inte behöver renoveras och det kan finnas billigare alternativ för att fräscha upp utseendet av en vägg.

Tänk igenom framtida behov

Glöm inte att ta hänsyn till framtida förändringar. Husdjur, barn och ändrade familjeförhållande är alla viktiga att fundera på när hemmet renoveras. Är barnen på väg att flytta hemifrån? Detta och mycket annat har stor inverkan på hur hemmet ska renoveras, så räkna med framtida behov innan någonting drastiskt görs.

Rätt mått på rum och möbler

Tekniska misstag kan bli väldigt irriterande och även dyra. Måtten måste vara helt korrekta för att lyckas med byggprojektet. Mät ordentligt tillsammans med någon och dubbelkolla. Skriv ner mät igen och glöm skriva exakt mått och vad som faktiskt är mätt.

Glöm inte bort el, vatten och bärande väggar

Detta misstag talar för sig själv, och kan orsaka rejäla problem. Fungerande el och vatten är viktigt för hemmet. Ha koll på originalritningar av hemmet innan en vägg rivs… och stäng av allt vatten innan rör kapas.

Planera inte allt själv

Involvera familjen eller vänner i planeringsprocessen; deras input kan vara det som räddar från dyra misstag. Det är inte bara viktigt att prata med någon som är expert på att bygga och vet mycket om renovering, man behöver också prata med personer i sitt liv som känner ens behov. Be familj och vänner om deras synvinkel, lyssna och sålla.

Överdriv inte inköp av möbler och material

Det är alldeles för lätt att köpa för mycket möbler, eller fel möbler, med det resultatet att det blir en rörig byggplats. Det finns ingen anledning att köpa mängder av material och möbler i förväg. Det är lätt att ånga sig när man ser resultatet och svårare att jobba när hemmet är fullpackat med saker som inte används. Att köpa möbler och material kan vara roligt, men tänk efter noggrant innan några köp görs.

 

 

Text – Posters Online, Bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today