Du i Fokus
Hem & Inredning

Tips för mysigaste balkongen

skriv ut

I år är det läge att ställa in sig på en semester på hemmaplan. Med växter och rätt inredning blir balkongen ett extra rum och en oas perfekt för sköna semesterdagar. Vi mår bevisligen bra av att omges av växter, så om humöret är lågt kan det vara skönt att pyssla om sina växter en stund och ta en fikapaus bland det gröna. Här kommer lite tips på hur du får balkongen (eller uteplatsen) att blomstra!

1.Gör en fin balkonglåda!

Vi ser det framför oss – böljande österrikiska balkongplanteringar med överdådig pelargonblomning. Att lyckas med att odla i en balkonglåda är inte det allra lättaste, men följer du Blomsterfrämjandets råd kommer resultatet garanterat att bli bra. Så här gör du för att skapa en härlig och frodig balkongplantering:

  • Välj en balkonglåda med rejäl volym. Helst ska den vara 20 cm hög och 20 cm djup, oavsett längd. Det är viktigt för att växternas rötter ska få utrymme och för att växterna ska kunna utvecklas väl. Har du inte möjlighet att ha balkonglådor i den här storleken, tex på grund av hur balkongräcket är konstruerat, är det bättre att odla i krukor, lådor eller andra kärl. Odling i för små balkonglådor blir i princip aldrig bra.
  • Välj en jord av hög kvalitet och fyll balkonglådan med jord.
  • Köp växter som fungerar utomhus och passar till det aktuella läget. Vattna upp växterna ordentligt och ta sedan ut dem ur plastkrukan som de står i.
  • Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka.
  • Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.
  • Vattna balkonglådan ordentligt.
  • De flesta sommarblommor blommar rikligast i soliga lägen men det finns även sorter som fungerar fint i skugga.
  • Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr är det läge att vattna! Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.
  • Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ur flaskan.
  • Växter behöver näring och måste därför vattnas regelbundet med svag näringslösning för att bli frodiga och friska. Alternativt kan du tillsätta långtidsverkande näring i jorden, men var i så fall observant på hur länge den räcker.

2. Skapa en lummig plats 

Det är betydligt hemtrevligare att vistas på en balkong som är full av frodiga växter än på en tom och steril.  Det kan göras på flera olika sätt. Placera ut krukor, balkonglådor och andra planteringskärl och fyll dem med växter. Ofta är det begränsat med plats på balkongen och då är det en bra ide att bygga på höjden. En hylla från loppmarknaden, en stege eller en hemmagjord ampel är utmärkta alternativ. Ibland kan det vara svårt att fästa amplar i taket och då kan man använda betjänter eller klädställningar istället.

Tänk på att växter på balkongen ofta behöver vattnas även om det regnar ute!

3. Skapa en mysig hörna för umgänge, fika, sköna bokstunder eller det som du tycker om att göra.

Ett praktiskt tips för den lilla balkongen är ett hängbord som fästs på balkongräcket. Det sparar otroligt mycket plats att slippa ett bord med ben. Du kan även sitta och jobba vid det och ha det som datorbord. Mindre trädgårdsmöbler passar också ofta bra och ett alternativ är att bygga måttanpassade möbler. Gamla lastpallar och lådor kan bli en fin soffa. Dekorera med krukor med sommarens favoritväxter.

4. Färg

Många balkonger är gråa, träfärgade och väderbitna. Det klassiska svenska vita, ljust och fräscht, passar ofta inte så bra på balkongen, utan istället rekommenderar vi mer färg. Våga blanda mönster, blommor och färger och vips så känns det som om du är i Medelhavet! En färgglad matta eller dyna är ett fint komplement till balkongväxterna.

Välj växter efter läge

Har du en balkong i väster- eller öster läge fungerar de flesta växter bra, men om du har en balkong med väldigt mycket sol eller skugga är det viktigare att välja växter som passar. Här kan du läsa om alla olika utplanteringsväxter och deras behov.

Väldigt soligt läge

Pelargon
Tvillingsporre
Rosenskära
Marguerit
Kryddor som rosmarin, timjan och lagerblad

Skuggigt läge

Blomstertobak
Fuchsia
Begonia
Flitiga lisa/Lyckliga lotta
Bladväxter som funkia, ormbunkar och murgröna

Det viktigaste för att lyckas med en balkongplantering är att välja en balkonglåda eller ett annat kärl med nog volym samt se till att växterna får ordentligt med vatten och näring.

 

Tips, råd & bilder – Blomsterfrämjandet

Visited 33 times, 1 visit(s) today