Du i Fokus
Hem & Inredning

Sommarblommor som tål torka

skriv ut

Det har införts rekordmånga bevattningsförbud i år, i slutet av juni hade man bevattningsförbud i över 40 kommuner, mer än dubbelt så många som den torra sommaren 2018. Brist på vatten gör att intresset ökar för torktåliga växter. Visst vill vi att våra balkonger och uteplatser ska blomma hela sommaren!

Här tipsar vi om några svenskodlade växter som tål torka.

1. Pelargon

2. Kryddväxter

3. Lavendel

4. Petunia

6. Solhatt

Pelargonen som härstammar från Sydafrika tål torka väl eftersom den har en förmåga att lagra vatten i sina stjälkar och blad. Kryddväxter som timjan, salvia och rosmarin är härliga val för en torr sommar. Lavendeln trivs allra bäst i en torr och väldränerad jord, precis som i sina ursprungsländer kring medelhavet. När mycket annat ser torrt och tråkigt ut prunkar lavendeln med sina lila, vita, rosa eller blå blommor. Busken håller sig grön och fin hela säsongen. Doften är aromatisk och de avlånga blommorna drar till sig såväl bin och humlor som fjärilar.

Petunian är en riktig överlevare, en spännande sommarblomma som trivs utmärkt i kruka eller blomlåda. Blommorna finns i massor med härliga färgställningar, flera med fina mönster, den trivs i sol och halvskugga och blommar hela långa sommaren. Petunian kommer i fler olika storlek och färg, Silverberry har vackra trumpetformade blommor i vitt med karminröda strimmor. Den härliga petunian med lila strimmor heter Amazonas Plum Cockatoo

Solhatten älskar värme och vill gärna stå på en solig plats. Den tål torka väl eftersom den härstammar från den amerikanska prärien. Solhatt finns i många olika varianter i färger som rosa, vitt, aprikos, rött och lila.

Tips i torkan!

Plantera i kvalitetsjord.

Plantera i stora kärl som inte torkar ut lika snabbt som små. Se till att växterna täcker jorden, då behåller jorden fuktan längre.

Sätt krukorna i skugga under de allra varmaste dagarna.

Om växterna utsatts för torka och bladen hänger, vattna igenom jorden utan att dränka den. Vattna igen någon dag senare så kommer växten hämta sig igen, även om den varit riktigt torr. Ge inte en näring när växten är torr och bladen hänger, det kan bli för starkt för rötterna. När plantan tagit sig går det bra att gödselvattna igen efter någon vecka.

Text och bild – Pressmaterial från Blomsterfrämjandet

Visited 24 times, 1 visit(s) today