Du i Fokus
Hem & Inredning

Joy Zandén – en bortglömd skatt

skriv ut
Några mönster blev aldrig sålda på 50-talet. 60 år skulle passera innan Joy Zandéns bortglömda skatt återigen skulle se ljuset. 94 år ung fick Joy sin revansch, nu förvaltar dottern Jessica moderns alster och visar upp dem för världen. Mönster från 50-talet har väckts till liv och får äntligen pryda folks hem och väggar!

Konsten löper som en röd tråd genom familjen med med både konstnärer, musiker och skådespelare. Joys mor Gladys var känd skulptris och pappa Gösta var tonsättare, Joys moster var konstnärinna och många känner till Jessica och Philip Zandén som är välkända skådespelare.

På 40-talet arbetade Joy som målardräng, som hon själv kallar det, vid operahusen i Stockholm och Köpenhamn samt på Stora teatern i Göteborg. Hon har beskrivit sitt arbete som att hon mest blandade färg, tvättade burkar och penslar och målade dekor, men vi kan ana att det var betydligt mer än så. Joy fortsatte att rita sina egna mönster vid sidan om, och for till Amerika för att försöka sälja dem, men utan framgång. Tillbaka i Sverige fick hon anställning som textilkonstnär och hennes mönsterrullar hamnade i garderoben.

Drygt sextio år efter bakslaget i New York hittade dottern Jessica Joys mönsterrullar och var helt övertygad om att det skulle finnas ett intresse för dem. Och hon hade rätt! 94 år gammal fick Joy äntligen se sina mönster i tryck! Joy Zandén hann precis få sin revansch innan hon avled i april förra året. Nu driver Jessica företaget, med mammas namn, vidare vid sidan om sin egen karriär som skådespelare.

Vi träffade en trött men väldigt glad Jessica Zandén på inredningsmässan Formex och fick höra henne själv berätta om sin mammas fantastiska liv från början till slut. Vi fick även kika i de privata fotoalbumen och ta del av familjens liv. Man kan tydligt se att inspiration kommer från den skandinaviska naturen, havet och kärleken.

Joy Zandén visar att det aldrig är försent och att man med hjälp av sina närmaste kan komma hur långt som helst!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita och joyzanden.se (överst)

 

 

Visited 43 times, 1 visit(s) today