Du i Fokus
Hem & Inredning

Ingegerd Råman designar för IKEA

skriv ut
Ingegerd Råman

Viktigt är en handgjord kollektion i 40 olika delar som gör ett starkt intryck genom det lågmälda. Glas keramik, bambu och andra naturfiber är material som kännetecknar kollektionen. Skönheten ligger i det funktionella. Viktigt är skapad av Ingegerd Råman, en av Sveriges mest kända glasformgivare och keramiker, tillsammans med formgivarna Nike Karlsson och Wiebke Braasch från IKEA.

Arbetet med kollektionen har inneburit att kontinuerligt skala av, tills endast det grundläggande finns kvar. Viktigt baseras på naturlig skönhet och handens kraft. Formgivarna har medverkat under hela produktutvecklingsprocessen som skett på fabriksgolven i Indonesien, Polen och Vietnam.

Det svenska formspråket syns tydligt i kollektionens avskalade uttryck och enkla detaljer. Tack vare den handgjorda kvaliteten hos glaset, keramiken och produkterna av naturmaterial är kollektionen fylld av mänsklig energi och tidlös skönhet. Objekt av naturmaterial är så långt från standardiserad design man kan komma. Alla produkter är handgjorda och därför är varje glas, stol och korg är unik.

Här är ett litet smakprov på den tillfälliga kollektionen som släpps den 20 maj.

Ingegerd Råman, GlasskålIngegerd Råman fatIngegerd Råman träbrickorIngegerd Råman träskålar

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita

Visited 71 times, 1 visit(s) today