Du i Fokus
Hem & Inredning

Gyllenlack – ny favorit i blomkrukan!

skriv ut
Blomsterfrämjandet lät i samband med mässan Vår Trädgård i Malmö, Victoria Skoglund välja sina favoritväxter till en vårplantering. Man lät också mässans besökare säga sitt och rösta fram sin favorit bland ett antal vårblommor. Gyllenlack var den växt som fick flest röster!

Gyllenlack, Erysimum cheiri, är en populär växt i offentliga miljöer på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor. Den tillhör kålväxterna och är lite lik raps som förgyller många fält på våren och försommaren. Till skillnad från raps finns den däremot i en mängd olika färger som blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar. Beroende på sort kan växten bli upp till en halv meter hög.

Gyllenlack är två-eller flerårig och blommar rikligast i april-juni, men den fungerar utmärkt i planteringar långt fram på hösten. Ett tips är att klippa ner växten om du åker bort på semester under sommaren. Växten tackar dig då genom att komma med ny fräsch grönska och blommar långt in på hösten. I södra Sverige kan den bjuda på blomning ända in i advent om vädret är gynnsamt!

Det finns många fina samplanteringsmöjligheter till Gyllenlack. Det viktigaste är att välja växter som är frosttåliga eftersom det ofta blir några minusgrader på vårnätterna även om dagarna är varma och soliga. Generellt är lökväxter och tidigblommande perenner utmärkta sällskap, men tåliga annueller fungerar också. Några förslag är Penséer, Alunrot, Prydnadsgräd, Vivor, Murgröna eller Förgätmigej. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Bild – Blomsterfrämjandet/Annika Christensen, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 190 times, 2 visit(s) today