Ett unikt svenskt konsthantverk – Waldemarsuddekrukan

skriv ut
Många är vi som både gett eller fått den i gåva. Den är designad av en pris och finns i flera olika storlekar och färger. Det handlar den vackra krukan från Waldemarsudde, som är ett av Sveriges mest älskade föremål.

1915 formgav Prins Eugen den idag välkända Waldemarsuddekrukan, ett konsthantverksföremål som prinsen ursprungligen tog fram som gåva till familj och vänner. Sedan 1950-talet, när Prins Eugens Waldemarsudde donerades till svenska staten och blev ett museum, har Waldemarsuddekrukan sålts som souvenir i museets butik. Med åren har den vitglaserade krukan blivit ett av Sveriges mest populära konstindustriföremål och en symbol för allkonstverket Waldemarsudde.

Idag tillverkas krukan på Porslinsfabriken i Lidköping. De bränns och glaseras, ytskikt putsas och varje exemplar granskas vid tillverkningsprocessens olika stationer. Under varje kruka finns en särpräglad, unik bottenstämpel med Prins Eugens signatur som originalitets- och kvalitetssäkring.

Krukan finns idag i sex olika storlekar. Tre av dessa storlekar tillverkas dessutom i en grönblå Jubileumskulör som togs fram 2015, för att fira Prins Eugens 150-årsjubileum och Waldemarsuddekrukans 100-årsjubileum.

För konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde utgör Waldemarsuddekrukan en ovärderlig och unik profilprodukt vars avkastning utgör en viktig inkomstkälla till museets verksamhet.

 

Text och bild – Pressmaterial