Ögonhälsan i coronatider – fem tips från optikern
Ögat är likt en muskel och måste därför både tränas och vila. Att titta in i en skärm med cirka 20 till 40 centimeters avstånd under en längre period innebär en risk för synen och ögonhälsan. Studier visar att närsyntheten eskalerar bland barn och ungdomar. År 2050 spår WHO* att hälften av världens befolkning kommer att vara närsynt. Och då är det inte enbart ärftliga faktorer som spelar in, säger Awet Tesfamariam, chefsoptiker för Synsam Sverige:
– Det omfattande skärmtittandet vi utsätter ögonen för under stora delar av dygnet kan får betydande konsekvenser för synen och ögats hälsa. I tider som nu när vi än mer konsumerar skärmtid är det viktigt att vi som besitter kompetensen hjälper människor med råd och tips för att förebygga ohälsa.
Optikerns fem råd för att ta hand om synen och ögonen:
20-20-20-regeln: När du tittar på skärm tag en paus var tjugonde minut. Titta på ett objekt minst 20 meter bort i 20 sekunder.
Blåljus – slå på: I våra skärmar finns ett blått ljus som är ohälsosamt för ögonen, speciellt för ett outvecklat ungt öga. Om du inte vill slå på blåljusfiltret på din skärm kan du använda glasögon med blåljusfilter som gör att skärmen ser helt normal ut men du skyddar samtidigt dina ögon.
Var ute: En förklaring till eskalerande närsynthet bland barn och ungdomar är att de inte vistas ute i friska luften tillräckligt mycket. Ögats välmående är beroende av dagsljus. Och när vi är utomhus tittar vi dessutom mer på långt håll och arbetar därmed med vår ögonmuskulatur.
Avståndsträna: Ögat mår bra av att få ändra avstånd ofta och mycket. Därför kan du med fördel göra ögongymnastik. Skriv alfabetet i slumpmässig ordning, i en lagom stor teckenstorlek på ett A4-blad och sätt upp på väggen, cirka tre till fem meter bort. Du ska kunna se bokstäverna. Skriv sedan alfabetet på ett A5-ark i samma ordning, men i mindre teckenstorlek. Håll A5-utskriften i handen. Hitta bokstaven A på arket på väggen, titta ner och hitta A på utskriften du håller i handen. Fortsätt med B på avstånd, sedan på utskriften i handen. Jobba dig igenom hela alfabetet och ögat har fått en riktig ögonjympa.
Jonglera: Att jonglera innebär att du arbetar aktivt med ögonmuskulaturen. Du tittar på olika avstånd, använder ditt djupseende och rör ögonen med hög frekvens.
Optiker Awet Tesfamariam uppmuntrar alla människor som tittar på skärm att genomföra i alla fall något av de fem råden:
– Tag för vana att trots dessa tider komma ut en gång per dag, dagsljus är superviktigt för synen. Samtidigt som du rör på dig passar du på att träna ögonmuskulaturen genom att aktivt fokusera på objekt långt bort under en längre stund. Ögonjympa är lika viktigt som att vi borstar tänderna varje dag.
Text och bild – Pressmaterial