Du i Fokus
Hälsa & Motion

För få skyddar sig mot solen – solskola med Kronans Apotek

skriv ut

Nu när solen lyser upp vår värld är det viktigt att tänka på solskydd samt att kontrollera utgångsdatum på solskydd som du har liggandes hemma. En ny undersökning visar att var tionde person aldrig använder solskydd och att en majoritet inte kollar utgångsdatum på sina produkter.

Att ha koll både på solen och sina solskyddsprodukter är viktigt. Datumet på produkterna garanterar ett skydd mot skadligt UVA- och UVB-ljus. Man brukar rekommendera att använda en produkt inom ett år från att förpackningen öppnas. Ett annat tips är att alltid ta mer solskydd än man brukar, för de flesta använder alldeles för lite.  Och att även tänka på utsatta områden, som panna, öron, hals, handryggar och ovansidan på fötterna.

Här ger Elin Levin, hudterapeut på Kronans Apotek, delar sina bästa råd:

Varför ska jag kontrollera utgångsdatum på solskydd?

Du ska inte använda solskydd med utgånget datum då det utlovade skyddet mot solens skadliga UVA- och UVB-ljus då inte kan garanteras. Köp därför alltid nytt solskydd om utgångsdatumet är passerat eller om du är osäker på produktens utgångsdatum. Oftast ska ett solskydd inte användas efter ett år om förpackningen är öppnad.

Hur skyddar jag mig enklast mot vårsolen?

Det bästa tricket för att skydda sig mot vårsolen är att välja en dagcreme med SPF. Dagcreme med SPF är en effektiv och prisvärd ”anti age-kräm”, då solens strålar har mest påverkan på hudens åldrande. Genom att välja vårdande serum under dagcremen kan du fortsatt behandla huden efter behov samtidigt som du har ett gott skydd i den starka vårsolen. Applicera även solskydd eller kräm med innehållande SPF på hals, dekolltage och handryggar, som alla är områden exponerade för sol.

Vad gäller om jag har pigmenteringar eller akne?

Om du har pigmenteringar är ett högt SPF nödvändigt, använd gärna SPF 50 året om. Solen kan minska inflammationen i huden och därmed göra att akne tillfälligt kan bli bättre när du vistas i solen. Rekommendationen är dock att inte sola när du har akne då du riskerar att få fula ärr samt att alltid använda SPF 30 eller SPF 50. Akneläkemedel kan även öka hudens känslighet för solens strålar, rådfråga därför alltid din läkare eller ditt apotek gällande din läkemedelsbehandling.

Hur mycket solkräm ska jag använda?

Läkemedelsverket rekommenderar en näve solkräm för en hel kropp, men då solskydd nu kommer i många olika former: mousse, lotion, spray med mer, är det svårt att ge ett mått för samtliga. Ofta appliceras alldeles för lite, applicera därför rikligt med solskydd och gärna innan du går ut i solen. Se sedan till att fylla på skyddet under dagen.

Tips för en solkysst hud som håller?

Minska solstressen genom att smygstarta säsongen med brun utan sol och låta vinterhuden vänja sig succesivt i solen. Om du vill ha en solkysst hud som håller är att sola långsamt med hög solskyddsfaktor. Återapplicera alltid solskydd om du svettas mycket och framför allt efter bad.

Solen torkar även ut huden, det är därför viktigt att smörja in ordentligt med fuktgivande lotion eller olja på kvällen. Använd gärna kroppspeeling eller skrubbvante regelbundet för att huden ska hålla sig återfuktad och hinna bilda pigment utan att bli torr och solskadad. Har du bränt dig ska du undvika att exfoliera och gärna använda after sun eller aloe vera för att minska fjällning.

Att tänka på

•                       Keps eller hatt för att skydda huvudet samt minska risken för solsting

•                       Solglasögon för att skydda ögonen från UV-strålning

•                       Ha alltid med en liten tub soksydd eller stift i väskan

•                       Ta för vana att vistas i skuggan eller inomhus när solen står som högst, mellan kl 11-15

Kronans Apoteks egen solskyddsserie består av skonsamma och vårdande produkter med effektivt skydd mot solens strålar. Samtliga solskyddsprodukter innehåller både UVA- och UVB-skydd och är extra vattenresistenta. Produkterna är oparfymerade, dermatologiskt testade och går snabbt in i huden utan att kladda.

Text – Pressmaterial, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 21 times, 1 visit(s) today