Du i Fokus
Böcker

Vi mot er – Fredrik Backman

skriv ut
Har man läst “En man som heter Ove” eller “Britt-Marie var här” så vet man att Fredrik Backman är en mästare på att blanda gapskratt med tårar. Den senast boken “Vi mot er” är dock mest tårar, men väldigt mycket kärlek också. Under hela berättelse finns den där känslan, ungefär som när man tittar på skräckfilm och ser vad som döljer sig bakom väggen och man tänker, och kanske till och med säger högt, “nej, gå inte in där!” Det är många tillfällen när man tänker “nej, gå inte dit” eller “nej, säg inte så” men karaktärerna gör förstås inte som man vill utan precis tvärtom.

“Vi mot er” är en fristående fortsättning på “Björnstad” som handlar om invånarna i den lilla orten Björnstad där hockeyn betyder allt. Det är en berättelse om vad som händer i en liten stad när ett allvarligt brott sker. Det handlar om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är. En mörk historia med väldigt mycket känslor.

“Vi mot er” börjar med att man försöker leva vidare efter allt som hänt och hur man gör allt för att bygga upp sig själva, staden, vänskapen och förtroenden igen. Men det handlar även om spelet i maktens korridorer och hur lätt det är att skapa rykten som förstör folks liv.

I Björnstad finns en livsmedelsbutik, puben Pälsen och en fabrik. Men viktigast är bygdens stolthet, ishockeylaget Björnstad Hockey. Men så inträffar den fruktansvärda tragedin som delar staden i två läger. Såren efter skandalen tar tid att läka.

En dag stannar plötsligt hela Björnstad upp. Ryktet sprids som en löpeld, samtidigt som en mystisk främling anländer till staden. Vem är det? I bilens handskfack finns en lista med namn. Vad gör främlingen här? Vad kommer att hända? Finns någon räddning för Björnstad?

Precis som i den första boken i serien beskrivs allt i detalj, så pass att man ser allt framför sig. Det är många personer att hålla reda på och därför även många parallella historier som hör ihop. Det är mörkt, men även kärleksfullt. Ibland orkar man nästan inte fortsätta läsa men kan inte låta bli, så man sträckläser hela boken för att få veta hur det ska gå för var och en. En person ska dö, frågan är bara vem? Vi gissade helt fel, du kanske gissar rätt?

Vi gillar serien om Björnstad, bägge böckerna rekommenderas starkt. Nu hoppas vi att nästa del ska komma snabbt och det skulle förvånas oss mycket om de inte blir film eller åtminstone tv-serie.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today