Du i Fokus
Böcker

Michelle Obama berättar sin historia

skriv ut
När fd presidentfrun Michelle Obama berättar sin historia blir det en innehållsrik bok fylld med detaljer från sin uppväxt och hela livet fram tills idag. Vi får veta (nästan) allt om barndomsåren, pojkvänner, första gången paret träffades, missfall, svårigheten att få barn, äktenskapskriser, parterapi och mycket, mycket annat. 

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens mest kända adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar – i det privata och offentliga – och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

Under hela sin uppväxt var Michelle osäker på om hon dög och gjorde allt för att passa in och ligga steget före. Att arbeta för och med flickor och kvinnor ter sig därför rätt naturligt, för att få dem att förstå att de duger – precis som hon hela tiden faktiskt gjorde. På det sättet är hennes bok viktig, för att visa att man kan komma från väldigt enkla förhållande och ändå nå till toppen. Det kräver hårt arbete, men det går. Hon berättar också om en utbildning som kanske inte passa henne helt och hållet och den gnagande känslan av att sträva mot något och att även uppnå det man strävat efter, men att upptäcka att det kanske inte riktigt vad det man önskade ändå. Ibland får man göra om allt även om det innebär lägre lön och lägre status, men det kanske är då det blir helt rätt.

Det är en väldigt ointressant bok, men väldigt detaljrik – så pass att det känns som lite för mycket. Inte för många detaljer kanske, men för många ord. Den är långt ifrån lättläst och man plöjer den inte. Men allt finns där och man kan förstå hur Michelle blev den hon är idag. Att visa upp sin sorg vid missfall, tro att man är ensam om att genomgå detta och sedan förstå att det finns många i samma situation är viktigt! Kampen för att få barn, kriser i äktenskap och parterapi är viktigt att visa att även framgångsrika par drabbas av. Michelle skriver med humor och värme, men man känner även frustration och sorg mellan raderna.

Min Historia är en stark och intressant bok skriven av en stark och intressant kvinna, som till slut accepterade sin makes politiska arbete eftersom hon inte trodde att det ändå skulle nå särskilt långt.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 10 times, 1 visit(s) today