Du i Fokus
Böcker

Fyra härliga boktips till jul

skriv ut

Det är inte mycket som slår att sitta med en filt över benen och läsa en julbok i mellandagarna. Men det är en djungel av böcker som ges ut inför varje jul och kan vara svårt att välja. Särskilt om man ska ge bort en bok. Här kommer fyra härliga boktips att njuta av själv eller att ge bort.

Hur väljer man ut några få läsvärda böcker, när det finns så mycket att välja på? Bara under advent 2023 ges det ut mängder med nya böcker med jultema. Vi har valt ut några stycken som vi vill tipsa lite särskilt om. Det går faktiskt trender även i böcker, i år är den gemensamma nämnaren att fira jul tillsammans med personer man inte känner.

En snöängel till jul – Johanna Johansson, Sara Molin, Birgitta Gunnarsson

“En snöängel till jul” är skriven av Sara Molin, tillsammans med hennes syster Johanna Johansson och deras mamma Birgitta Gunnarsson. En charmig bok, skriven med känslig penna och stor humor.

Det handlar om Aida som får en knasig idé för att slippa jobbjouren över jul. Hon hör sej själv säga att hon ska arrangera en julfest för ensamma och inser snabbt att hon tagit sig vatten över huvudet. Hur ska hon komma ur detta? Julen närmar sig med stormsteg och av en slump får hon först kontakt med unge Milo och sedan den lite äldre Margit.

Julfesten som såg helt omöjlig ut kanske går att genomföra trots allt. De tre nyblivna och väldigt olika vännerna blir snart mycket viktiga för varandra. En av dem kunde faktiskt dött i sin ensamhet i källaren om det inte vore för de andra två. När motgångarna staplas på varandra börjar de fundera på om det ändå inte är de själva som behöver julfesten mest?


Jul i den lilla bokhandeln – Jenny Colgan

Jenny Colgan är den välkända författare som skriver de mysiga böckerna om livet i det lilla bageriet, på den lilla ön i havet, och i den lilla bokhandeln. “Jul i den lilla bokhandeln” handlar om Carmen som helt plötsligt står utan jobb och flyttar hon in hos sin perfekta syster, med det perfekta livet. Systern har fixat ett tillfälligt jobb åt henne, i en minst sagt annorlunda bokhandel. Hennes uppdrag är att få snurr på verksamheten, annars måste den säljas.

Systrarna är inte helt kompatibla och det blir en utmaning för dem att bo tillsammans. Ägaren till bokhandeln är inte helt med på alla Carmens förslag och snart inser alla inblandade att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få både systrarnas relation och butiken på fötter igen. Mitt i allt kommer en odräglig kändisförfattare för att ha signering i bokhandel. När han blir strandsatt i stan på grund av snöstorm blir det Carmens jobb att ekipera honom för att stå emot ovädret. Men det är högst motvilligt hon hjälper honom och de kommer absolut inte att ha med varandra att göra mer.

Jenny Colgan vet hur man skriver en berättelse full med kärlek, missförstånd, underliggande konflikter, vänskap och värme. Här finns även härliga person- och miljöbeskrivningar och massor med humor.


Breven till Vilma – Gudrun Skretting

Gudrun Skretting är norska och ganska ny som författare, detta är hennes andra roman. “Breven från Vilma” handlar om 35-åriga Vilma, vars pappa hittas död på ett flygplan från London till Oslo strax före jul. Vilma som känner inte till honom, får veta om hans existens genom en bunt brev som han har med sig, alla adresserade till henne. Instruktionerna hon får är att läsa ett brev om dagen och på så sätt får hon lära känna sin pappa, men även veta början till hela hennes egen historia.

Att planera begravning för en pappa hon inte ens känner och samtidigt smälta allt är inte lätt. Till sin hjälp har hon en krisande men snygg präst och en patolog med verbal tourette. Tillsammans förändrar de hela hennes liv, och tillvaron kommer aldrig mer att bli densamma.

Skretting har en underfundig och varm humor, ibland blir det små fniss men även höga skratt. Hon skriver med stor respekt om ämnen de flesta inte ens vill tänka på. Här finns både hjärta och smärta, som det så fint heter – men även sorg, missförstånd, svek, vänskap, acceptans och kärlek.


Hur blir det med julen – Jessika Devert & Annika Devert

Man brukar ju säga att en nära anhörigs död tar fram det sämsta i oss. Å det kan man verkligen säga att det gör i den här boken. Död kan också visa hur olika man känner en människa, allt är inte svart eller vitt. Kanske är man dessutom lite fler anhöriga än man trodde…

När Anki, Susanne och Jennys pappa dör försvinner deras sista länk till barndomen. Vart efter de går igenom sitt föräldrahem blir det tydligt att de har helt olika relationer till honom. Medan de försöker komma fram till hur den traditionella julen ska firas och bodelningen börjar ta form får de flera omskakade besked. Allt är inte som de alltid trott. Vem ärver huset? Hur många syskon är de egentligen? Å hur blir det med julen?

Systrarna Devert och mamma Gunnarsson skriver roligt, tänkvärt, kärleksfullt och fint. Här är en perfekt mix av familjehemligheter, avslöjanden, olikheter och ny vänskap. Att skriva om döden och konflikter kring arv kräver en känslig hand, här finns respekten kring detta oerhört svåra ämne.


Text & Bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Printz Publishing & Norstedts Förlag

Visited 142 times, 1 visit(s) today