Du i Fokus
Böcker

Folk med ångest – ny bok av Fredrik Backman

skriv ut
“En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman är tillbaka! Den här gången med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. “Folk med ångest” är en ganska stökig berättelse om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. Fredrik Backman vet hur man fångar sin publik och man skrattar högt efter bara några sidor! Men det kommer även tårar…

“Folk med ångest” handlar om en misslyckad bankrånare som låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom.

I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden? Det hela är galet och sanslöst roligt, men rätt vad det är så fastnar skrattet i halsen och fram träder en betydligt allvarligare berättelse. Inte bara en, utan flera faktiskt.

Fredrik Backman är som bäst när han berättar om människor och livsöden. Fiktion eller ej, berörd blir man. Och precis som i “En man som heter Ove” så är det kanske den trubbigaste av karaktärerna som tillför mest. Det är iallafall den som man tycker extra mycket om och skulle vilja ge en varm omfamning. Det är från början en rätt rörig berättelse, lite barnsligt skriven till och med, men vart efter så benar historien ut sig och som vanligt blir det en bladvändare. Lättläst men med mängder av detaljer och massor med känslor.

Backman är mästare på att skriva både roligt och sorgligt på samma gång och i ett tempo som ibland är svårt att hänga med i – men på nåt sätt så faller bitarna ändå på plats till slut. Vi får ta del av allas personliga berättelser, deras livsöden. Att allt inte är som det ser ut på ytan står klart rätt snart, alla bär på sin historia. Även en bankrånare har känslor… och snart känner vi sympati även för denne. Enligt Backman själv är detta en bok för idioter, eller kanske om idioter, men snarare är det nog så att boken är för oss alla och handlar om oss alla – den lilla människa inom oss. Igenkänningen är hög!

Det börjar som en riktigt, riktigt dålig idé – men det är en riktigt bra idé att läsa boken!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial, Montage – Martin Jikita

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today