Du i Fokus
BöckerMat & Dryck

”David Batras inte så tråkiga indiska mat” & Saffransglass

skriv ut
David Batra är en av Sveriges populäraste ståuppkomiker, men när han inte står på scenen ägnar han mycket tid åt sin hobby, nämligen att laga mat och i synnerhet indisk mat. I denna nyutgåva av ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” serveras Davids favoritrecept presenteras med hans inte så tråkiga instruktioner. 

“David Batras inte så tråkiga indiska mat” är en kokbok fylld av fantastiskt goda och enkla recept som passar hela familjen. David, som har indisk pappa, har under hela sin uppväxt tillbringat mycket tid i landet. Hans familj i Indien har alltid bjudit på underbara måltider, och flera av sina bästa recept har han lärt sig av sin faster Rekha i Delhi.

I boken delar David med sig av sina favoritrecept och personliga berättelser om roliga, starka och söta matminnen. Dessutom bjuds det på en inblick i det indiska köket, fasterns bästa husmorsknep, traumatiska efterrättsnätter och andra spännande matupplevelser och minnen.

Här hittar du härliga och smakrik Indisk mat, okomplicerade rätter med ingredienser som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Här bjuds på Chicken Korma, Crispy Chili Potatoes, Chicken Malay Kebab, Punjabi Fried Rice, Palak Paneer, Pappas klassiska Dal, Instant Halwa, kulfi och saffransglass (se receptet nedan).

Vi får lära känna en helt ny sida av David Batra och om hans matintresse. Varje recept har en egen historia, läsaren får därmed veta mer om Indien och om landets seder och bruk. Tillsammans med Davids instruktioner och berättelser blir matlagningen allt annat än en tråkig upplevelse.

Här bjuder vi på ett av recepten i boken:

 

Saffransglass

4–6 portioner

  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 normalstora ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • ½ dl pistagenötter

Gör så här

Värm ½ dl vispgrädde med saffran i en kastrull.

Låt svalna. Separera äggen och lägg vitorna i en ren och torr bunke och gulan i en annan.

Vispa upp äggvitan till ett vitt fast skum. Vispa in 2 msk strösocker till en slät marängsmet. Vispa ihop äggulorna med resten av strösockret till en fluffig smet.

Vispa upp resten av grädden och vispa sedan in den kalla saffransgrädden. Vänd ihop grädde, äggulesmet, marängsmet och yoghurt.

Fyll i en form (cirka 20x20cm) och frys cirka 3 timmar (den ska vara lite lös och geggig i mitten).

Ta fram glassen ungefär 10 minuter före servering så att den mjuknar något. Servera den toppad med hackade pistagenötter.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – David Batra, Bild – Robert Eldrim/Bonnier Fakta

 

Visited 67 times, 1 visit(s) today