Du i Fokus
Böcker

Ann-Christine Ruuth – om att bli sig själv

skriv ut
Hur är det möjligt att efter ett liv som man i över 50 år börja leva som kvinna utan att bli ifrågasatt eller rentav utskrattad? Vad innebar det när en av samhällets stöttepelare och förebilder byter kön? Hur reagerar omgivningen när den högst manlige prästen, en dag kommer ut som kvinna.

Ann-Christine Ruuth föddes på 1950-talet, fick namnet Åke och växte upp i en kyrklig småländsk familj. Tidigt kände Åke sig annorlunda, men det fanns ingenting i hans värld, där det kunde speglas eller ta plats. Han fick bära på en längtan som trängde sig på för att hitta vägar ut.

Vem var han, kyrkoherden och trebarnspappan, och vad behövde han för att bli hel? Länge hade han inte ens ord för det. Till slut fick det bära eller brista. 2010 blev hon sig själv, 58 år gammal. I boken “Jag kom inte ut – jag blev mig själv” får läsaren följa med hela vägen från barndomshemmet, genom karriären och processen att äntligen bli sitt rätta jag. Åke berättar öppet och väldigt naket om sina känslor som ung. När han provade sin mammas klänning och inte förstod hur något kunde kännas både rätt och fel på samma gång, hur han försökte prata med sin mamma om de känslor som uppstod men snabbt insåg att det var bäst att hålla tyst.

Åke gör det som förväntas av honom, gifter sig, bildar familj och fortsätter leva sitt liv. Tills han en dag får kontakt med en kurator som bekräftar honom och hans känslor. Han hittar långsamt vägen till sig själv och blir äntligen Ann-Christine. Vägen dit är lång och komplicerad, reaktionerna många och olika, men det är inget som hindrar.

Nu har det gått 12 år. Sedan dess har hennes liv varit stoff för bästsäljaren Min pappa Ann-Christine av dottern Ester Roxberg och filmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen. Själv har Ann-Christine i många år föreläst om transperspektiv och könsidentitet. Först nu berättar hon sin egen historia i helhet som är enkelt skriven, informativ och i vissa delar även smärtsam.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Norstedts

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today