Shepherd’s pie på vårt sätt
4 portioner
Mos
- 1 kg skalad potatis
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
Färsblandningen
- 500 g färs (lamm-, nöt-, bland-, kyckling- eller vegetarisk)
- 200 g skalad rotselleri
- 200 g skalade morötter
- 1 gul lök
- 1 burk krossade tomater
- 1 dl hett vatten
- 1 buljongtärning (som passar färsen)
- 1 msk smör och rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här:
Skär potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet, ställ tillbaka på avstängd platta en kort stund utan lock och mosa sen potatisarna. Blanda med mjölk och rör ner ägget när moset svalnat lite.
Sätt ugnen på 200°.
Riv rotselleri och morötter grovt. Skala och finhacka löken.
Fräs färsen i en stekpanna på hög värme. Sänk värmen något och blanda ner rotselleri, morot och lök och tillsätt fettet. Stek tills grönsakerna börjar bli mjuka.
Blanda ner krossade tomater, lös upp buljongtärningen i vattnet och tillsätt även den. Smaka av med salt och peppar och låt det puttra några minuter.
Häll över i en ugnssäker form. Skeda eller spritsa potatismoset på toppen och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
För er Viktväktare:
Points: 40 P för hela gratängen, om man använder kycklingfärs och lättmjölk.
Personliga Points: 21-42 PP för hela gratängen, om man använder kycklingfärs och minimjölk.
MittWW: Grön 11, Blå 11, Lila 5 per portion om man använder kycklingfärs och minimjölk.
SmartPoints Flex: 11 SP Flex per portion om man använder kycklingfärs och minimjölk.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita