Du i Fokus
ResorUpplevelser

Glamorös camping i Sápmi

skriv ut
Sápmi Nature Camp ligger bara 15 minuter från Gällivares centrum, på gränsen till världsarvet Laponia. Hit kommer man från både när och fjärran för glamorös camping, även kalla glamping.

Sápmi Nature Camp saknar både el och rinnande vatten och ger en helt ny innebörd till ordet camping. Här sover man i tältkåtor med trägolv, kamin och riktiga sängar, även om det är annorlunda så är det fortfarande ett tält. Här i hjärtat av Sápmi har Samer och andra urfolk levt och bott i tält i tusentals år och då utan den lyx som finns på anläggningen.

Glamping är en lyxig version av camping som startade i Europa och nu även har börjat locka oss svenskar. Glamping handlar inte om några överlevnadsprov, utan i stället om att få vila och njuta och av naturen. En del anläggningar har både wifi och tv, på andra är man helt avstängd från yttervärlden. Det är helt enkelt ett sätt att vara mitt i naturen, men lite bekvämare än ett litet tält med liggunderlag och sovsäck.

Sápmi Nature Camp har fem stora lavvu-tält med bekväma dubbelsängar och tar max tio gäster åt gången. Varje kåta hålls varm med hjälp av två kaminer som gästerna får lära sig att sköta själva. Maten kommer från närområdet och det bjuds på allt från ren- och älgkött, fjällfångad fisk eller ripa.

De som besöker campen är oftast vana resenärer som är ute efter något unikt. Vanligtvis stannar man 1-2 nätter och kombinerar sitt besök med andra upplevelser i Swedish Lapland. Gästerna vill lära sig mer om Sápmi men det är också en plats för eftertanke som ger ett djup i upplevelsen.

– Jag hämtar mina gäster från tågstationen och bilresan till Nábrreluokta blir en del i upplevelsen. Här hör många tystnaden för första gången och det kan bli mycket känslor och nya intryck att ta in för gästerna, säger Lennart Pittja. Lennart är mannen som kan konsten att producera reseanledningar för den resvana turisten som sett allt.

Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga? Då är det till Sápmi du ska åka!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Lennart Pittja

 

Visited 17 times, 1 visit(s) today