Disaronno – smaken av solmogen mandel
Redan på 1600-talet gjorde många familjer sin egen likör, familjen Reina var bara en av alla. I början av 1900-talet öppnade Domenico Reina sin första butik och framställde den första flaskan av Disaronno Originale. Sedan 2013 har man låtit kända Italienska varumärken sätta sin prägel på en limiterad upplaga av den välkända flaskan.
Designsamarbetet är inte bara en kul grej utan även ett sätt att bidra till välgörenhet. En del av varje såld flaska går bla till välgörenhetsprojekt för kvinnor i Afrika. Disaronno har tidigare haft designsamarbeten med Moschino, Versace, Roberto Cavalli och Etro. Nu har turen kommit till Missoni, som tagit fram en färgsprakande flaska med sitt klassiska signaturmönster.
Disaronno tillverkas främst av aprikoskärnor, men har en tydligt och karakteristisk smak av mandel med en viss bitterhet. Namnet kommer från det italienska ordet ”amaro” som betyder just ”bitter”. Även doften är nötig och med en tydlig karaktär av mandel.
Mest lämpligt är att avnjuta drycken ren över is, men den lämpar sig även som smaksättare i vissa efterrätter, kyld till desserter av frukt eller glass, som avec, eller i en drink. Tillsammans med ett mousserande vin blir likören genast en elegant apéritif och med varmt kaffe och vispad grädde föds en oslagbar kaffedrink.
Disaronno & Tonic
6 cl Disaronno
2 cl Citronjuice
Scweppes Indian Tonic
Fyll glaset med is och häll över ingredienserna. Fyll upp glaset med tonic water. Garnera med en citronskiva.
Artnr: 712
Pris: 174 kr
Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Stellan & Kramer