Birka Gotland bjuder på hemtrevlig julmys
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Äntligen går Birka i trafik mellan Stockholm och Mariehamn igen, nu i ett samarbete mellan Gotlands Bolaget och Viking Line och med namnet Birka Gotland. Östersjöns enda fartyg som enbart tar passagerare och är en regelrätt kryssning, utan möjlighet att gå av på stoppet i Mariehamn. I slutet av november dukade man upp sitt första julbord. Glöm gamla Birka, nu är allt nytt.
Vi har testat Birkas julbord i många år och alltid varit väldigt nöjda. Nu när fartyget har en helt ny regi var det bara att försöka glömma den fantastiska vintervärlden vi sett tidigare år och gå ombord med ett öppet sinne. Nog ser hon ut som förr, det är bara några få förändringar som gjorts, bland annat i buffématsalen där den runda sektionen vid ingången tagits bort. En positiv förändring som ger mer plats och en öppnare känsla.
Jämfört med tidigare år är det sparsamt pyntat, men ändå mer än på andra båtar. Det var det där att gömma gamla Birka, med sitt överdåd. Både fartyget och matsalen är smakfullt dekorerat och julkänslan infinner sig direkt. Vad gäller julbordet så är det uppdelat i två olika restauranger, fortfarande i den stora Sjösalen där man även åt den förr om åren – men nu även i Salongen som ger en lite lyxigare känsla. Oavsett vilken man väljer så möts man av vacker dukning, vita servetter med röda band i buffén och vita dukar i Sjösalen samt en liten goodiebag. Den lilla påsen vid varje plats är en fullproppad godispåse. Vi återkommer till detta senare.
Det utmärkande för Birkas julbord är den smakfulla serveringen och det väldigt stora utbudet av sill. Hela 18 olika sillsorter, som står uppdukat på ett eget bord vid sidan om. Här hittar man inga tråkiga metallbläck utan maten serveras i kopparkastruller eller i stora grytor och porslinsformar. Det ser väldigt hemtrevligt och inbjudande ut. Överhuvudtaget har Birka en väldigt trevlig atmosfär och känns inbjudande vart man än är.
Att ha så många sillsorter innebär att man inte vet vilken som blev ens favorit, det blir liksom väldigt mycket sill. Även om allt är gott, så blir det kanske lite för mycket. Bitarna är dessutom ganska stora, ska man smaka på alla så kan det bli onödigt svinn. Vi hade önskat mindre bitar, av all maten faktiskt.
Här finns inte bara sill, utan även flera sorters strömming, lax och olika skaldjur. Fortsätter vi med det kalla rätterna vill vi särskilt nämna de traditionella som rullsylta, oxbringa och kalvsylta, bland det varma hittar vi otroligt goda köttbullar, lutfisk och kanske Östersjöns bästa Janssons Frestelse. Julskinkan får vi inte glömma att nämna, uppskuren av en kock i perfekta skivor. Fortfarande lite ljummen och härligt saftig. Med fartygets egna senap blev det pricken över i på hela måltiden. Självklart finns också en hel del vegetariska och veganska rätter.
Dessertbordet då? Lite tråkigt presenterat kan vi tycka. Även om den där trekantiga trähyllan är fin, så är det svårt att se rätterna som presenteras. Inne i Salongen var de uppställda på ett särskilt litet bord, mycket trevligare och mer lockande. Här finns bara tre efterrätter, varav två är olika varianter av Ris a la Malta, samt en glassvagn. En Ris a la Malta hade räckt och kanske någon mer mindre munsbit till kaffet istället? Vi föredrar att ta själva, framför att det redan är portionerat – men det har säkert med svinnet att göra.
Så har vi den där lilla godispåsen, fylld med ett par nävar blandat godis. Vi hade hellre tagit godis själva och lagt det i påsen, nu var det en hel del som vi inte tyckte om och hade valt om vi plockat på egen hand. Trevligt gest, men vi saknar godisbordet där man kan ta av sina favoriter och lämna det andra. Det handlar säkert också om svinn, men det kanske blir ännu större med godis som man inte tycker om?
Trots ett par minus så är vi ändå väldigt nöjda med nya Birkas fina julbord. Här finns allt man kan önska och lite till. Julkänslan finns där, skinkan är väldigt god och den som inte vill ha julmat kan frossa i skaldjur eller annat gott. Är det Birkas julbord man tänker boka, så rekommenderar vi att äta i Salongen. Där är helt enkelt trivsammare.
Som bonus på årets julbordskryssning får man dessutom underhållning hela tre gånger. Först blir det en liten försmak av showen klockan 20 i The Lobby, sedan julshowen inne på Backstage senare på kvällen och igen runt lunch dagen efter. Kanske inte helt renodlade julshower, men mysig musik av proffsiga artister.
Sammantaget kan vi konstatera att den som väljer Birka Gotland som årets enda julbord kommer att vara nöjd. Och väldigt mätt!
Julbordet serveras 25/11–26/12.
Text, film och bild – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita