Du i Fokus
FilmJikitas på Äventyr

De kunde varit vi – berörande, upprörande och viktigt

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Att se tillbaka på skrämmande delar av vår historia kan vara viktigt för att inte hamna där igen, men också svårt och känslosamt. När Pär, Ida och Emma från Glada Hudik reser tillbaka i tiden för att gräva i psykvården, är det med både rädsla, ångest och nyfikenhet. Det blir en omskakande resa för alla tre, när de upptäcker hur illa det faktiskt var.

I den förra filmen “Catwalk” är det ett gäng uppsluppna blivande modeller som får göra en fantastisk resa till det stora landet i väst. De får uppleva sitt livs äventyr och det mesta är positivt. Så är det inte alls i den nya filmen “Det kunde varit vi”. Här finns en mörk tid i Sveriges historia, som de flesta nog inte orkar ta del av. Än mindre gräva i.

Men det gör Pär Johansson från Glada Hudik-teatern. Mannen som vigt sitt liv för att personer funktionsvariationer ska ha samma rätt som andra i samhället. Pär hittar Olles historia, hur han blev flyttad till en institution som fyraåring och hans gripande brev till sin mamma. Ett av alla livsöden som kunnat legat bortglömd än idag om Pär inte bestämt sig för att gräva mer i den. Han rotar vidare och hittar en släkting till Olle och det är bara en av byggstenarna i den här berörande, upprörande och väldigt viktiga filmen.

Pär tar med sig Ida och Emma på en roadtrip, med en gammal charmig husbil, för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En tid då Sverige var världsledande inom rasforskning och det utfördes fruktansvärda experiment på Vipeholmsanstalten i Lund. Detta kan ju låta skrämmande och det blir det till viss del också, men Pär lotsar tjejerna genom detta med en stor portion respekt, ödmjukhet och massor med kärlek. Hur obehagliga deras upptäckter än blir så genomsyras allt av den vänskap de har och en stor portion hjärtlig humor. Ida och Emma fäller den ena dråpliga och roliga kommentaren efter den andra. Gråten blandas ofta med gapskratt.

“Det kunde varit vi” visar vår historia, något som varit – men kanske skulle kunna upprepas. Filmen är viktig för att dagens makthavare, men även kommande generationer får se hur det var och aldrig får bli igen. Pär lyckas belysa detta viktiga på ett sätt som alla orkar ta till sig, inte lättsamt – men med lagom mycket fakta och allvar. Ida och Emma bidrar med sin härliga syn på livet och med sina funderingar som ibland blir så klockrena att man bara tappar hakan.

Längs vägen plockar de även upp härliga Nicklas, för att köra honom till hans nyfunna bröder. Men vi saknar hans historia, den skrapar man bara lite på ytan på. Vad hände när han var liten? Hur fick bröder veta om hans existens? Där är några luckor som man kanske utelämnat svaren till på grund av respekt eller för att det helt enkelt tappats bort på vägen. Det finns säkert en förklaring till detta.

Gårdagens galapremiär arrangerades av eventföretaget Wonderland och förgylldes av en härlig mix gäster. På röda mattan minglade både artister, politiker och tv-personligheter. Under filmvisningen satt publiken som ljus, det var knappt ens en harkling i salongen. Alla var som uppslukade. Kvällen toppades med att Anders Sandrews Stiftelse delade ut varsitt stipendium till Ida, Emma och Nicklas på 50 000 kr vardera, för att de är så fina förebilder. Stiftelsen har nog aldrig sett några så förvånade stipendiater förut. De tre tappade hakorna rejält och Emma skrattade högt av glädje.

Bilder från galapremiären:

Det är en oerhört fin film om vänskap, förståelse, acceptans och respekt. En film som “alla borde se” som det så klyschigt heter, men i detta fall stämmer det extra väl in. Den här filmen borde faktiskt alla se, på riktigt!

“Det kunde varit vi” har premiär på svenska biografer på fredag 11 oktober 2024.


Text och bild – Jikitas (överst – pressbild)


Visited 79 times, 3 visit(s) today