Smarriga våfflor
Förr kallades Våffeldagen (som var en helgdag) för Vårfrudagen efter jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun sedan omformats till våffeldagen som äger rum den 25 mars varje år. Det finns en uppsjö av recept på våfflor, beroende på om de ska vara krispiga, kalorisnåla, porösa eller hur man nu önskar dem. Självklart kan man köpa en färdig smet, för att spara lite tid, men det här är ett väldigt enkelt recept. Testa!
Till 8 våfflor behöver du:
- 3 1/2 dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
- 2 1/2 dl vatten
- 100 g smör
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter. Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna.
Servera med glass, bär, grädde, sylt eller gör dem lite matigare och servera dem med en lax- eller räkröra. Det mesta fungerar, det är bara fantasin som sätter gränsen.
Till er viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 68 P för allt (9 per styck) om man använder smör, 51 (6 per styck) om man istället använder smör- och rapsolja.
Points: 68 P för allt (9 per styck) om man använder smör, 51 (6 per styck) om man istället använder smör- och rapsolja.
Recept och bild – Nadjaskitchen