Du i Fokus
BakningMat & Dryck

Baka med Baileys

skriv ut
Vi är många som gärna tar ett glas av den 31 år gamla drycken Baileys. Många dricker den som den är, andra vill ha is i glaset och några få blandar en drink med den. Men hur många använder Baileys som ingrediens i bakning? Inte särskilt många tror vi och bjuder därför på ett par läckra recept.

Baileys Crème Brûlée med Mjölkchoklad

ca 6 st

  • 375 g grädde
  • 126 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 st. äggulor
  • 100 g socker
  • 50 g ljus choklad
  • 1 1/2 kapsyl Baileys
  • Rårörsocker till flambering
Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Blanda under tiden ihop socker och äggula. Blandningen behöver inte vispas bara blandas ordentligt. När gräddmjölken kokar sila den över äggblandningen och tillsätt chokladen. Mixa slät och tillsätt Baileys.

Häll sedan upp smeten i sex portionsformar och baka av i en 100‐gradig ugn i ca, en timme. Skaka lite på en av formarna för att se om brûléen är färdig. Låt dem svalna något innan du strör ett lager med rårörsocker ovanpå. Värm sedan försiktigt på sockret med en brûléebrännare tills sockret får en fin gyllene yta. Du kan med fördel göra brûléen dagen innan och bränna av den under middagen. Servera gärna med en kompott på säsongens bär.

Donuts med Salt Baileyskaramellfyllning

ca 15 st

Donuts
  • 50 g vatten
  • 50 g grädde
  • 50 g socker
  • 300 g mjöl
  • 50 g osaltat smör
  • 15 g jäst
  • ½ krm salt
  • ½ krm hjorthornssalt
  • Zest från 1 citron
  • 1 ägg
  • 1 l rapsolja till fritering
  • 200 g socker att rulla i
Fyllning
  • 150 g socker
  • 150 g grädde
  • 1 vaniljstång (märgen)
  • 30 g saltat smör
  • 1 ½ kapsyl Baileys
Gör så här:
Donuts

Blanda alla ingredienser i en degbunke och knåda degen antingen i maskin med degkrok eller för hand i ca 10 minuter. Degen ska gå ihop och bli en aningen klibbig och smidig. Gör sedan runda bollar utav degen i önskad storlek eller med en vikt på ca, 30 g. Lägg bollarna på bakplåtspapper med ca, 3 cm avstånd ifrån varandra och låt jäsa under bakduk tills de har nått nästan dubbel storlek.

Värm oljan i en kastrull och börja fritera när oljan har en temperatur på 180 grader. Fritera dem gyllene på varje sida. Tag upp donutsen med hjälp utav en hålslev och låt dem först rinna av på hushållspapper innan de sedan rullas i socker.

Fyllning

Värm grädden ihop med vaniljstången i en kastrull. Karamellisera sockret i en 3 l kastrull tills det blir vackert gyllene, försök att inte röra om utan ruska hellre på kastrullen om sockret börjar brännas ojämnt. När sockret är gyllene häll på den varma grädden. Koka tills allt socker löst sig.

Tag sedan kastrullen åt sidan och häll upp i en bunke. Tillsätt smör och Baileys och blanda degen slät. Kyl. Fyll sedan donutsen genom att trycka ett hål i mitten med hjälp av en tyll eller baksidan av en sked, fyll med Baileys karamellsås och servera.

Recept – pressmaterial, text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 50 times, 1 visit(s) today