Kyckling- och purjolöksgryta
5-6 portioner
- 750 gr kycklingfilé
- 300 gr purjolök
- 5 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1-2 msk smör- och rapsolja
- ca 1 tsk salt
- peppar
Gör så här:
Strimla kycklingen och fräs den i hälften av fettet tills det får lite färg. Ställ den åt sida i separat bunke. Finstrimla purjon. Bryn purjon i resten av fettet. Ha i vinet när löken börjar bli mjuk och låt puttra ett par minuter. Häll tillbaka kycklingen, ha i grädden, saltet, blanda om och låt koka till lagom konsistens. Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs.
Servera med pasta och en sallad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 16 P för hela grytan om man använder matlagningsvin, 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pastan.
Points: 16 P för hela grytan om man använder matlagningsvin, 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pastan.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se