Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump
Hennes illustrationer av Pippi Långstrump revolutionerade vår syn på barnboksbilder. Men konstnären Ingrid Vang Nyman är relativt okänd. Konstnärinnan föddes 1916 i Danmark. Hennes uppväxt var turbulent och kantad av sjukdom, vilket ledde till en sporadisk skolgång. Hennes talang att teckna uppmuntrades av familjen och hon studerade under en period vid konstakademien i Köpenhamn.
Ingrid Vang Nyman är mest känd för sina barnboksillustrationer, som Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946), Jugga Jagge och Vagge Vugge (1946), Alla vi barn i Bullerbyn (1947), Känner du Pippi Långstrump (1947), Mera om oss barn i Bullerbyn (1949), Nu ska vi läsa 1-3 (1948-1949), Kajsa Kavat och andra barn (1950), och Bara roligt i Bullerbyn (1952).
Scenografin utgår från Ingrid Vang Nymans illustrationer och låter besökaren träda in i hennes karakteristiska bildvärld och grafiska mönsterglädje. I utställningen visas drygt 200 verk: barnboksillustrationer, målningar, skisser och skulpturer samt tryckoriginal, bokutgåvor och brev. En viktig del i utställningen är en bildsatt tidslinje som kontextualiserar Ingrid Vang Nymans konstnärskap och sätter in det i tidens tankar kring barnuppfostran och barnkultur.
– Idag är det kanske svårt att förstå vilken effekt Vang Nymans illustrationer hade på den svenska barnboksbilden. Ingen hade tecknat som hon tidigare. Hon öppnade vägen för modernitet och funktionalism och för att tydliggöra vilket kliv hon tog är det intressant att se henne i relief till föregångare och samtida kollegor ur Göteborgs konstmuseums samling av barnboksillustrationer, säger utställningens curator Anna Hyltze.
Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump, visas på Göteborgs Konstmuseum till och med 21 februari 2021.
Text och bild – Pressmaterial