Krämig tomatsoppa

skriv ut
4 portioner
  • 1 stor gul lök
  • 1 tsk smör till stekning
  • 4 färska tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 dl syrad grädde (alt. vanlig vispgrädde)
Gör så här:

Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett.

Skär de färska tomaterna i små tärningar. Blanda lök, krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, grönsaksbuljongtärningen och vatten i en rejäl kastrull. Tillsätt grädden och låt småkoka ca 10 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Kan även smaksättas med vitlök, torkad basilika, paprikapulver eller chilikrydda om man vill.

Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare.

Servera med ett gott bröd.

För er Viktväktare: 3 SP för hela satsen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde.

Recept och bild – Marlene Rindå Jikita