Italiensk kasslergratäng

skriv ut
4 portioner
  • 600 gr kassler
  • 1 röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk kalvfond
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 burk cocktailtomater
  • 40 gr parmesanost
  • 1 tsk oregano
  • peppar
  • 2 msk hackad färsk basilika
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva kasslern i 8 lika tjocka skivor. Hacka lök och chili, pressa vitlöken. Stek kasslerskivorna i en grill- eller stekpanna så att den får färg på bägge sidorna. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull tills löken blir glansig. Tillsätt tomater, oregano och kalvfond till lökfräset. Blanda om och låt koka tills tomaterna är mjuka och börjar spricka, ca 5-10 minuter. Tillsätt matlagningsgrädden och låt koka tills det börjar tjockna. Dra av från plattan, blanda ner parmesanosten och låt smälta ner i såsen.

Lägg kasslern i botten av en gratängform. Häll såsen över kasslern och låt gratinera i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och strö över basilikan. Servera med ris.

 

För er Viktväktare: 8 SP Flex om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för riset.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita