Fläskfilégratäng med granatäpple

skriv ut
6 Portioner
  • 1,2 kg fläskfilé
  • 3 msk soja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör och rapsolja
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 buljongtärning (kött)
  • 3 dl hett vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk majsstärkelse + kallt vatten
  • 2 dl riven ost
  • 1-2 granatäpple
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Putsa och skiva köttet. Häll soja i en skål, lägg i köttet och blanda om. Stek köttet i omgångar i en het panna. Hacka lök och vitlök. Stek löken i fettet i en gryta någon minut. Häll ner köttet och stek ihop någon minut. Blanda ut buljongtärningen i det heta vattnet, häll ner buljongen, matlagningsgrädden och ajvar relish i grytan och låt koka på svag värme i 5-10 minuter. Blanda ut majsstärkelsen i vattnet och häll ner i grytan. Låt koka tills det börjar tjockna.

Häll över allt i en gratängform, strö över osten och gratinera i ugn i ca 10 minuter eller tills osten börjar smälta och få fin färg. Ta ut formen och strö över en riklig mängd granatäpplekärnor.

Servera med ris eller potatis och en fräsch sallad.

 

För er Viktväktare: 6 SP Flex per portion om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och 12%-ig riven ost. Lägg till SP för ris/potatis.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita