Lätt Äppelkaka

skriv ut
Till 8 bitar behöver du:

  • 2 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 150 g eller 1 ½ dl kesella/kvarg
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljsocker
  • 2 äpplen, syrliga (typ Granny Smith)
  • malen kanel
  • 2 tsk mandelspån
  • 1 tsk smör/flytande margarin till formen
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, smöra en bakform.

Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor och lägg i en stor skål. Sikta över kanel (runt en matsked, mer eller mindre beroende på hur mycket kanelsmak man vill ha). Blanda om klyftorna så att kanelen täcker alla klyftorna.

Vispa ägg och socker kraftigt. Blanda torrvarorna och vänd ner de och kesellan i äggsmeten. Blanda väl men försiktigt. Häll smeten i formen. Stick äpplena ner i smeten. Strö på mandelspån. Grädda kakan ca 30 minuter.

Servera gärna med en klick grädde, glass eller vaniljsås.

För er Viktväktare: 13 SP för hela satsen om man använder mager kesella (1%) och sötningsmedel istället för socker.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita