Agneta blommar ut!
Betyg; ⭐️⭐️⭐️⭐️
Emma Hambergs bokkaraktär Agneta har äntligen kommit till liv! I teaterversionen av “Je m’appelle Agneta“, med Anna Granath i huvudrollen, får vi se den lite färglösa kontorsarbetaren blomma ut och hitta livsgnistan. Detta är en föreställning om att hitta sig själv igen och att våga flyga.
När Emma Hambergs roman “Je m’appelle Agneta” kom ut 2021 var succén ett faktum. Berättelsen om en medelålders kvinna som slår sig fri från vardagens trista bojor och börjar njuta av livet. En historia som rymmer både längtan och igenkänning. Boken har vunnit pris, älskats av läsare, sålt över 350 000 exemplar och fått både en uppföljare samt en egen kokbok. Många blev av förklarliga skäl väldigt förväntansfulla när det avslöjades att boken om Agneta skulle sättas upp på scen. Agneta skulle komma till liv!
I teaterversionen spelar Anna Granath och Dag Malmberg huvudrollerna och möts på scen som Agneta och Einar. Men Anna spelar inte bara huvudrollen, utan alla roller förutom Einars, och hon gör det med bravur. Dessutom med en minimalistisk scen, med enbart en säng som enda rekvisita.
Allt handlar om att Agneta, som tröttnat på sin grå och trista vardag, svarar på en annons där man söker en au pair till Frankrike. Hon tar för givet att hennes “arbetsobjekt” är ett barn men han visar sig vara en äldre och något excentrisk man. Relationen börjar lite knackigt, men snart uppstår en vänskap. Einar visar Agneta vägen tillbaka till livet och hjälper henne att tänja sina gränser. Rejält. I Frankrike blommar hon ut till en helt annan person, en Agneta som man från och med nu inte sätter sig på. Lavendelkvinnan inom henne är född.
Anna Granath är perfekt som Agneta! Här finns hela registret känslor, från början till slut. Dag Malmberg är som klippt och skuren i rollen som Einar. Det där lite kufiska, glittret i ögonen och humorn. Tillsammans blir de en vänskaplig duo där inga hemligheter finns, bara respekten och vänskapen har plats. Men Anna gör även maken Magnus på ett alldeles enastående vis. Han känns exakt som man läser honom i boken, sådär lite sträv, korrekt och tråkig.
Precis som i boken är det roligt, vänskapligt och kärleksfullt, men också lite sorgligt och med en frustration över åldrandets olika åkommor. Vi får se Agneta blomma ut och göra revolt medan hon tar hand om Einar i det franska gamla klostret. Här blandas Agnetas vemod med Einars berättelser om en svunnen tid med svulstiga utsvävningar. Einar blir hennes första riktiga vän och han blir också den som hjälper henne att hitta sig själv. Känslorna förs vidare till publiken som både skrattar och gråter.
Trots den minimala dekoren så ser man både klostret, övriga karaktärer och de läckra underkläderna framför sig. Skådespelarinsatserna är inget annat än briljanta. Trots att Anna Granath fått hoppa in med kort varsel i huvudrollen, pga sjukdom, så sitter den som en smäck. Det enda som svajar lite är basen i musiken som är lite för dominerande då och då. Scenen är snygg, ljuset och kostymerna likaså. Replikerna är rappa med Emma Hambergs underfundiga humor och med glimten i ögat. Man blir glad helt enkelt.
Som Emma Hamberg själv säger: Under alla vardagliga skavanker och brister finns det så mycket guldglitter. Något hon sett tydligt i de meddelandet hon fått från kvinnor över hela Sverige. Agneta är en mix av alla kvinnor hon mött under åren, vars tankar hon fått dela. Och det är också kvinnorna som dominerar, här finns endast en handfull män i publiken. Kanske går de hem och frågar sig: How do you do my libido? Kanske följer de i Agnetas spår, blommar upp och hittar sina underkläder i en lampa?
Ett är iallafall säkert och det är att man går trallande ur salongen och längtar sig bort till chevre, baguetter och vingårdarna i Frankrike. Agneta har visat oss vägen.
”Je m’appelle Agneta” i Stockholm, Göteborg och Malmö under hösten 2024. Samt som turné runt om i Sverige under våren 2025.
Text – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita, Bild – John Resborn