Du i Fokus
Upplevelser

Sveriges tio bästa nudiststränder

skriv ut
Fler och fler slänger av sig kläderna och för den som föredrar att sola och bada i födelsedagsdräkten i sommar kan det vara svårt att navigera sig bland de alternativ som finns. Nu listar hotell och resesöksajten momondo.se tio av Sveriges härligaste nakenstränder inför sommaren.

I Sverige finns en uppsjö av trevliga nudiststränder och är ett intresse som delas av naturister runt om i vårt avlånga land. Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat tio av Sveriges bästa platser för den som inte räds att kasta kläderna tillsammans med andra soldyrkare.

1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn

Foto: Irene Kårlin/Flickr

Lövnäsbadet är en riktig klassiker till badplats, beläget vid den vackra sjön Yngern som ofta benämns som en av Sveriges renaste sjöar. Den härliga sandstranden som sträcker sig längst sjön har länge varit uppdelad i två, och för den som vill doppa sig näck går det bra att hålla till på den södra delen som även har egen brygga. Det går smidigt att ta sig till badet både med bil och buss.

2. Pite Havsbad, Piteå

Foto: Sundbomphoto

I norra Sverige ligger Pite Havsbad, en populär badplats som också har ett officiellt nakenbad. Bara en mil från självaste Piteå vid mynningen där Piteälven rinner ut i havet återfinns denna långa och vackra sandstrand. Nakenbadet kallas för ”Naturisten” och är placerat allra längst bort på stranden. För den blyges vetskap är Pite Havsbad väldigt långgrunt, något som annars är fördelaktigt för den som har barn med sig.

3. Ribersborg, Malmö

Foto: Rolf_52/Shutterstock.com

I södra Sveriges största stad hittar du Ribersborg, även känt hos lokalbefolkningen som ”Ribban”. Bara någon kilometer från det centralaste Malmö återfinns denna långa fina sandstrand. Om det är riktigt varmt och man bara vill du slita av sig kläderna för ett nakendopp ska man ta sikte på Brygga 10 – där ligger Ribersborgs nakenbad, närmast Lagunens småbåtshamn markerat med vitmålade stenar.

4. Heden, Östra Stranden, Halmstad

Foto: Halmstad Kommun

Bara två kilometer från Halmstads stadskärna finns Östra stranden som med sina sex kilometer är en av Sveriges längsta sandstränder. Det officiella nakenbadet ”Heden” återfinns på den sydligaste delen av Östra stranden, i Hagöns naturreservat nära campingen. Även här är badstranden långgrund.

5. Breviksbadet, Åkersberga

Foto: varunmraohsn

Sola dig med klippor och sandstrand som utsikt. Breviksbadet är ett populärt tillhåll för den klädde badaren såväl som för den näckande. För den aktivitetssökande finns både lekplats, grill, kiosk och minigolf intill den vanliga badplatsen. Passande nog ligger parkering bara ett par hundra meter från stranden och vill du ta bussen är hållplatsen endast tio minuter bort till fots.

6. Rullsand, havsbad, Gävle

Foto: WoutervandenBroek

Rullsand eller ”mellansveriges riviera”, som det ofta kallas av de lokala gävleborna, har fyra långa havsstränder där ett av dem är öppet för de som önskar bada utan kläder. Stränderna ingår i Billuddens naturreservat där nakenbadet ligger längst norrut och består av klappersten. I området kring stränderna finns både kiosk, restaurang, toaletter, grillplats och parkering. Närmaste busshållplats ligger ungefär en kilometer från stranden och bjuder in till en trevlig sommarpromenad.

7. Lulviksbadet, Luleå

Foto: Sundbomphoto

Ungefär en mil söder om Luleå ligger detta trevliga och familjevänliga havs- och nakenbad, som ”Naturistföreningen Nord” kallar för sin hemmastrand. Det är väldigt långgrunt och här finns även en ramp ut i vattnet för de som behöver. Förutom själva sandstranden finns även en stor grönyta i anslutning med möjlighet att både tälta och grilla.

8. Amundön, söder om Göteborg

Foto: swedewah

Det är inte mycket som slår en varm sommardag på västkusten. På Amundön söder om Göteborg, inte långt från Askim bjuds det på både sandstrand och klippbad. Här kan du njuta av en het sommardag på en klipphäll i bara födelsedagsskruden.

9. Almö, Ronneby/Karlskrona

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Den här undangömda stranden ligger på den lilla ön Almö i Östersjön, Blekinge och kan vara lite svår att hitta till om man inte har gjort sin research. Ön är sammanbunden med fastlandet via en liten bro och bjuder på både gräsytor och klippor vid stranden med en botten av behagligt fint grus och småsten. Här är vattnet lagom djupt och passar hela familjen. Nakenbadet är ett så kallat ”spontant nakenbad” utan något underhåll.

10. Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg

Foto: Hidvi Group

Vid havet mitt i Varberg mellan Fästningen och Ankaret badar nakna herrar och damer för sig. ”Goda Hopp” är namnet på herrarnas badplats och ”Skarpe Nord” är damernas. Trots bryggor, toaletter, bastu och dusch är den vackra naturkänslan bevarad. Nakenbadet är öppet året runt.

Text och bild – Momondo 

 

Visited 227 times, 1 visit(s) today