Du i Fokus
FilmUpplevelser

The Square utmanar oss

skriv ut
Filmen The Square är Rubens Östlunds fjärde långfilm. Den har fått det åtråvärda priset Guldpalmen och är dessutom Oscarsnominerad. Filmen driver med överklassen och PR- och reklamvärlden och ifrågasätter starkt våra reaktioner i olika situationer.

The Square handlar om Christian som är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – i centrum av konstvärlden tar han sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata. Han tror sig spela hjälpte men blir i själva verket rånad, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass.

Den som tidigare sett någon eller några av Östlunds tidigare långfilmer kommer att känna igen sig. Han är inte rädd att ta i de svåra och obehagliga frågorna som styr delar av våra liv. Hur reagerar vi vid stress och grupptryck? Vad innebär innanför och utanförskap? Östlund tänjer på våra gränser och tvingar oss att tänka långt utanför vår trygghetszon. Han placerar föremål och figurer i sammanhang som vi inte alls är vana vid och som ofta lockar till skratt men även ger en rejäl tankeställare och ibland en klump i magen.

På filmaffischen ser vi bankettscenen där en performancekonstnär spelar apa inför galaklädda middagsgäster. Det som börjar som ett rätt festligt och konstnärligt uppträdande slutar i en helt annan stämning. Här får man följa alla reaktioner en människa kan utsättas för och hur man reagerar i de olika känslorna som följer reaktionen. Mycket fascinerande men samtidigt väldigt obehagligt.

Filmen är lång, nästan 2,5 timme. Den är snyggt filmad och väldigt komplex. Den som är intresserad av konstnärlig film och annorlunda grepp kommer att älska den. Medan den som bara vill ha lätt underhållning kanske ska se något annat. The Sqaure är långt ifrån lättsam underhållning och stannar kvar i skallen långt efter man sett den. Oavsett vad man tycker om den så kommer det upp nya funderingar flera dagar efteråt och man börjar ifrågasätta både sitt eget och andras beteende.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – pressbild

Visited 12 times, 1 visit(s) today