Du i Fokus
Upplevelser

Magisk utställning av Dahlgren och Lervik

skriv ut
Designgalleriet presenterar utställning Dit Ljuset Leder under Stockholm Design Week. Designer Alexander Lervik och artist Eva Dahlgren bjuder in till ett universum av ny design och musik. Det är en magisk resa genom olika rum som ger en harmoni man sällan upplevt.

Bakgrunden till det unika samarbetet är att Stefan Nilsson från Designgalleriet bad Alexander Lervik att skapa en utställning ihop med någon annan kreatör. Han funderade ett tag på vem som skulle bli hans samarbetspartner och hörde av en slump en låt av och med Eva Dahlgren. Han skrev ett brev till henne, la det på brevlådan och ångrade sig direkt. Men en vecka senare fick han svar och samarbetet var ett faktum.

Utställningen innehåller en hel orkester av glasföremål som ska lysa upp i takt med musiken och få eget liv. Målet har, enligt Lervik, hela tiden varit att skapa en upplevelse där alla sinnen fylls och att besökaren ska uppleva mer.

dsc04730-2

I första rummet möter vi sångerskan som är en vacker pjäs inuti en glaskula. Ljudduschen i taket lugnar genast ner pulsen och man blir helt avslappnad. I nästa rum möts vi av basen i orkestern. Det är som en myr av små glassvampar som dyker upp ur underjorden, samtidigt som musiken strömmar ur högtalarna i taket. Violinerna fyller upp nästa rum och är så otroligt vackra och läckra. Trummorna är som en hel liten orkester som väcker liv i oss med sina färger och samspel. Så kommer vi till sista rummet och synten, där vi ser hur ljudet lever i samspel med ljuset. Otroligt effektfullt, avslappnande och fascinerande!

Föremålen är tillverkade på fri hand tillsammans med skickliga glashantverkare från Målerås glasbruk i Småland, ett av de få kvarvarande glasbruken i Sverige. Till utställningen har Dahlgren och Lervik även specialdesignat handtuftade mattor i ett samarbete med svenska Ogeborg. Mattorna och dess design förstärker känslan i de olika glasobjekten och förfinar ljudupplevelsen i galleriet. Även ljud-och ljusspecialister från ljudarkitekten Lexter och ljusföretaget Stockholm Lightning finns med i projektet för att maximera upplevelsen. Eva Dahlgren har specialkomponerat musiken som arbetats samman med verser från hennes låt Filmen om oss.

Utställningen Dit ljuset leder är öppen för allmänheten 7-28 februari 2017.
Designgalleriet, Kammakargatan 52, 111 60 Stockholm

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Trendgruppen och Marlene Rindå Jikita

Visited 27 times, 1 visit(s) today