Du i Fokus
Upplevelser

Love Icons – a not so straight edition

skriv ut

Designgalleriet presenterar utställningen Love Icons – en utställning om tillhörighet och symbolik innehållande grafisk form och tredimensionella tolkningar i glas. Tillsammans har Designgalleriet och Straight Design Studio tagit fram tio nya symboler för en kärleksfull HBTQI-värld.

HBTQI-världen har länge lekt med tydliga symboler för att signalera tillhörighet. Här finns regnbågar, queens, enhörningar, björnar och uttrar. Färgen på en snusnäsduk eller färgkombinationen på en regnbågsflagga har också länge varit tydliga referenser för olika identitet. Den första regnbågsflaggan skapades år 1977 av Gilbert Baker på uppdrag av Harvey Milk. Flaggan tillsammans med Milks ikoniska citat “FLAGS ARE ABOUT PROCLAIMING POWER” var ett slags erkännande av att världen bortom den heterosexuella normen faktiskt existerar.

Projektet Love Icons handlar om att ta fram och ge symboler till nya grupper och personer som kan behöva synas och få en egen plats och tillhörighet i samhället. Symbolerna är framtagna som pictogram och har vidare omtolkats till objekt av munblåst glas tillverkade i Gustavsberg. Designgalleriet har agerat beställare och kurator, medan Straight Design Studio har skapat dess form.

Utställningen Love Icons visas på Västmannagatan 47, Stockholm, till och med den 31a maj, vardagar 10-17.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 8 times, 1 visit(s) today