Du i Fokus
Upplevelser

Kungaparet invigde utställningen ”Inglasat” på Sollidens slott

skriv ut

Det är sjunde året i rad som Sollidens Slott bjuder till Idéträdgårdsutställning på Gustaf V:s gamla krocketbana. Fyra kända profiler, Gunnel Carlson, Karin Fransson, Lotta Sjöberg och Karl-Fredrik ”från Eklaholm” Gustafsson, inspirerar i år besökarna genom att inreda varsitt växthus på sitt alldeles egna unika sätt.

– Vi är så nöjda med denna utställning och hoppas att många besökare kommer för att njuta av allt det vackra. Vi är fortfarande tagna av invigningen, Kungens invigningstal, kungaparets genuina intresse och det fina samarbetet med Sollidens personal. Sollidens slottspark och utställningen ”Inglasat”är ett utflyktsmål att sätta högt upp på listan i sommar, säger Classicums VD Anna Bertland.

Årets utställning på Sollidens Slott handlar om växthus, dessa rum i trädgården som inte bara är en plats för odling utan även för rekreation, kreativitet och umgänge. De fyra kreatörerna och trädgårdsälskarna har fått äran att inreda utställningarna på sitt eget personliga sätt.

I Gunnel Carlsons växthus för gästerna tillbaka till Carl von Linnés tid och en härligt inspirerande resa med såväl unika växter som inspirerande texter.

Karl Fredrik och Petter ger en smak av medelhavet med fantastiska träd, Prosecco i vinkylen och passionerade texter om citrusträd. De har byggt upp ett ”växthus för livsnjutaren” och ett rum som man aldrig vill lämna.

Lotta Sjöberg, årets ölänning, och keramiker har inrett Classica med sin egna keramik i en härligt grönskande paviljong med sina egendrejade lampor i många olika färger perfekt komponerade tillsammans hängande från kupolen.

Karin Fransson har inrett sitt växthus med fokus på odling för att förmedla odlingsglädje kombinerat med matlagning på högsta nivån, med doft av kryddor och annat njutbart.

– Att besöka Solliden är som att träda in i en saga. Historiken, värmen, doften, kreationerna och den ofantligt välskötta trädgården. Att sedan besöka våra växthus och orangerier inredda på fyra helt olika sätt kommer att höja upplevelsen ytterligare, säger Anna Bertland.

Fram till den 3 oktober hittar man de fyra växthusen fyllda med massvis med inspiration och idéer på Boulebanan längre in i parken.

Väl värt ett besök! Just i år ställer även Bertil Vallien ut en del av sina konstverk. Inne i den permanenta utställningen står även glasbåten som Kungen skapat tillsammans med Vallien.

 

 

Text – Marlene Rindå, bild – Pressmaterial

Visited 27 times, 1 visit(s) today