Du i Fokus
FilmUpplevelser

Galapremiär 438 dagar – en film som berör!

skriv ut
-Kommer vi att vara Martin och Johan jämt nu? säger Johan Perssons i slutet på en av höstens viktigaste filmer. Martin  Schibbye och Johan Persson, de två journalisterna som tillfångatogs och oskyldigt dömdes för terroristbrott i Etiopien 2011. Igår hade filmen “438 dagar” galapremiär, lika intressant och berörande som boken – men på ett annat sätt.

Filmen 438 dagar är baserad på boken med samma namn och berättelsen om journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons resa till Etiopien under 2011. Det var under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden som svenskarna fängslades och oskyldigt dömdes till 11 års fängelse för terrorism. Deras situation uppmärksammades medialt och den så kallade ”tysta diplomatin” var väl omdiskuterad. Efter 438 dagar benådades de och släpptes fria, då var de Martin och Johan med hela svenska folket.

Boken skrevs ganska snabbt efter att de blev fria, kanske som en slags terapi för dem båda eller för att rentvå sig mot allt som de varit tvingade att erkänna, trots att de var oskyldiga. Den som läst boken har fått veta mycket om vänskapen mellan de två männen som inte kände varandra innan resan och även en hel del om vänskapen med de andra i Kality-fängelset i Etiopien, något som inte framkommer särskilt tydligt i filmen tyvärr. Det som däremot visas i filmen är de grymma metoderna som används för att få Martin och Johan att erkänna. Skenavrättningen i en av scenerna får man ont i magen av, trots att man läst om det i boken och vet att de bägge klarar sig.

I huvudrollerna ser vi Gustaf Skarsgård och Matias Varela, som till skillnad från Martin och Johan, känner varandra väl sedan länge. I rollistan hittar vi även bla Josefin Neldén som Linnéa Schibbye, Philip Zandén som Carl Bildt, som då var Sveriges utrikesminister, och Jesper Ganslandt som spelar diplomat men även är filmens regissör. Alla trovärdiga och alldeles briljanta, det doftar guldbaggar lång väg!

Boken “438 dagar” är väldigt bra, berörande, upprörande och informativ, det är ju Martin och Johans egna ord.  Filmen är lika bra, men på ett annat sätt. Att göra en film som bygger på verkligheten har sina utmaningar, särskilt om det redan finns en färdig berättelse som många känner till. Man har lyft fram andra saker än man gjort i boken, vilket är förståeligt eftersom ett manus är kortare. Vi tycker ändå att filmen håller och att den är sevärd, men att man ska komplettera den med att läsa boken för att få hela bilden.

Det handlar om att få fram sanningen, om journalisters rätt att arbeta utan att riskera livet. “438 dagar” är inte bara en bra bok eller spännande film, det är verkligheten – något som faktiskt har hänt, på riktigt. Det får vi aldrig glömma! Det handlar om vår yttrande-, tryck- och pressfrihet, som är något av det viktigaste vi har. Det måste vi komma ihåg när vi ser filmen eller läser boken, detta är på riktigt.

Igår minglade gästerna på galapremiären och efter filmen var det stående ovationer. Istället för blommor till alla inblandade, donerade man en summa till Kalityfonden. En fond som ger ekonomiskt stöd till reportrar och fotografer över hela världen som fängslas, förföljs, tvingas i exil eller på annat sätt råkat illa ut på grund av sin yrkesutövning.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Martin Jikita, Överst – pressbild

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today