Du i Fokus
Upplevelser

Ester Blenda! – utställning om den wallraffande stjärnreportern

skriv ut
Ester Blenda Nordström var stjärnreporter, wallraffande piga, äventyrerska och resenär. Klädd i motorcykelkläder och med pistol i handväskan bröt hon mot det tidiga 1900-talets normer om vad kvinnor förväntades göra, skrev presshistoria, kämpade för kvinnlig rösträtt och var en röst för den vanliga människan. Nu visas utställningen om hennes minst sagt makalösa liv på Kalmar Slott.

Utställningen invigdes av kulturjournalist Ulrika Knutson, som kort berättade om Ester Blenda Nordströms liv och äventyr, och hur hon sedan blir bortglömd.

– Man kan lugnt säga att Ester Blenda Nordströms modiga, originella och färgstarka personlighet nu har återuppstått. Inte minst tack vare filmregissören Anna Hylander och författaren Fatima Bremmer, som har gjort var sin biografi över Ester Blenda, och som nu och har resulterat i en spännande utställning. Ni är att gratulera som nu har den framför er!

Meg Nömgård, som är slottschef på Kalmar Slott, menar att slottet är en utmärkt plats att lyfta fram Ester Blendas gärningar på.

– Kalmar Slott är ett levande slott, en plats där vi lyfter fram spännande historiska personligheter. Dessutom ansåg sig Ester Blenda själv vara smålänning, då hon tillbringade mycket av sin barndom just i vårt landskap. Esters Blendas röst får nu åter ljuda tack vare denna utställning och den är värd att lyssna på, då hennes budskap är minst lika aktuellt nu som då.

– Utställningen visas tack vare ett samarbete med Kalmar läns museum och kulturproducenten Charlotte Aaby Hertzman och vi vill rikta ett stort tack till dem för ett gott samarbete, tillägger hon.

Charlotte Aaby Hertzman gav uttryck för att detta är en arbetsseger.

– Efter 2,5 år är detta projekt i land. Det började som en idé utifrån Ester Blendas och Elin Wägners nära vänskap. Målet var att hitta en utställningsplats i Småland och en bättre plats än Förbrända salen på Kalmar Slott går inte att hitta, säger hon.

Utställningen Ester Blenda! har 15 nyckelscener som skildrar hennes liv och händelser samt de olika identiteterna som hon skapade om sig själv. Det är de många porträtten som tillsammans med föremål och kläder bildar de olika scenerna, följt av texter som bygger på citat, brev och kärleksbrev. Bland föremålen som visas finns bland annat Ester Blendas motorcykel Royal Enfield. Hon var den första kvinnan i Sverige som registrerades på en motorcykel.

Utställningen visas i Förbrända salen på Kalmar Slott till och med den 6 november. 

 

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today