Du i Fokus
Teknik

GoS Watches skräddarsyr din klocka

skriv ut

I mars 2017 lanserade Gustafsson & Sjögren, GoS Watches, sin första damklocka Sarek Ladies som också är världens första damklocka med en urtavla av handsmitt mönsterstål. Urtavlans mönster utvecklades av Johan Gustafsson med inspiration från Rapadalens slingrande vattenvägar i Sareks nationalpark. Varje klocka är unik eftersom varken urtavlans mönster eller färgkombinationerna som skapas i en värmebehandling går att återskapa.

Mästersmeden Johan Gustafsson och urmakaren Patrik Sjögren möttes för första gången sommaren 2007 och konstaterade snabbt att de tillsammans kunde göra verklighet av Johans ide om att tillverka armbandsur av hans stål. Johans ide passade väl in i Patriks vision om att en dag tillverka egna armbandsur av högsta klass. De första GoSklockorna presenterades redan samma vinter och GoS och har sedan dess arbetat målmedvetet för att utveckla design, material och hantverk.

Det krävs en hög hantverksnivå inom både stålsmide och urmakeri för att tillverka GoS armbandsur vilket bidragit till att GoS fått internationellt erkännande i branchen och titeln “Kings of Damascus steel in Horology”. GoS är pionjärer i att använda damaskerat stål i exklusiva armbandsur och har bidragit till att materialet nu nått en status av exklusivitet att flera högklassiga klockmärken valt att använda damaskerat stål i sina toppmodeller, t.ex Christophe Claret och HYT.

Patrik och Johans passion för sina respektive hantverk driver GoS utveckling framåt samtidigt som deras delade naturintresset gör det naturligt att använda svensk natur och historia som inspirationskällor.

GoS ger kunden möjligheten att skräddarsy sin klocka genom att välja urtavlans mönster och färgkombinationer och numera även armband. Den tidigare kollektionen med älgskinn har utökats med alligatorskinn med matchande kontrastfärg. Älgskinn är mycket mjukt och behagligt men samtidigt tåligt och till Sarek Ladies finns de enfärgade alternativen vitt, svart eller brunt älgskinn.

De första Sarek Ladies levererades i april och har det facila priset av 85 000 kr, för detta får man:

  • Boett: 31.5x40x9mm (5ATM vattenskydd)
  • Glas: Plant safirglas med dubbelsidig antireflexbehandling, extra hård på utsidan.
  • Urverk: Soprod A10 med GoS triskele rotor som är mörkt satinerad och med en extra handtillverkad motvikt.
  • Urtavla: Handsmidd urtavla damaskerad i 164 lager och med ett Pool-mönster. Tempererad infärgning resulterar i unika kombinationer för varje urtavla.
  • Armband: Tunt armband som smalnar av till viklåset i rostfritt stål (16-14mm) och tillverkade i antingen svart, vitt eller brunt älgskinn eller pastellfärgat Alligatorskinn av högsta kvalitet.
  • Fem års garanti.
Text: Marlene Rindå Jikita – Bild – GoS
Visited 28 times, 1 visit(s) today