Bästa sättet att skydda dig från att bli hackad
Senaste året är det få som missat nyheterna och rubrikerna om hackerattacker och cyberangrepp. Allt fler företag och privatpersoner drabbas och ingen går säker. Tempot inom hackervärlden har skruvats upp och attackerna har fullständigt exploderat.
– Svenskar är generellt tekniska men blåögda. Allt fler attacker riktas mot privatpersoner och den främsta vägen in är svaga lösenord. Det är därför viktigt att sätta säkra koder, använda olika för varje konto och att byta återkommande. För att hålla ordning på alla är det enklast att använda en lösenordshanterare – inte att skriva upp dem på lappar eller i mobilen, säger Mikael Westerlund, GlobalConnecs it-säkerhetsexpert.
Var 11:e sekund sker en hackerattack
Enligt Mikael Westerlund sker en hackerattack var elfte sekund i världen mot företag, siffran för privatpersoner är det ingen som vet med säkerhet. ”Det vi vet är att det ligger en stor mängd, miljontals, svenska e-postadresser med tillhörande lösenord på nätet helt öppet”, säger Mikael Westerlund, it-säkerhetsexpert på GlobalConnect.
I de fall e-postadresserna och lösenorden blivit hackade kan förövaren komma åt miljontals uppgifter som sedan säljs på svarta marknaden eller råkar ut för intrång som kan få förödande konsekvenser. ID-kapningar, blockerade konton samt otillbörliga och dyra köp är några av konsekvenserna som kan drabba den som blir utsatt.
– Att bolla användarkonton mellan privata och jobb kan vara anledningen till en lyckad attack mot ditt jobb och knäcker hackarna dina koder kan sociala konton, bankkonton, kort och annat vara i fara. Tänk på lösenord som dina nycklar, de lämnar du inte framme för vem som helst, fortsätter Mikael Westerlund.
Så här ska du tänka kring dina lösenord, enligt It-säkerhetsexperten:
1. Skapa olika lösenord för olika konton, tjänster etc.
2. Välj lösenord som är lite längre, gärna 8–10 tecken.
3. Blanda stora och små bokstäver, symboler samt siffror
4. Använd lösenordshanterare och aktivera flerfaktorinloggning där det går
5. Nyttja inte lösenordet till lösenordshanteraren någon annanstans
6. Lämna ALDRIG ut dina lösenord.
It-säkerhetsexpertens tips för hur du sätter ett bra lösenord. Sätt ihop olika ord, t.ex;
– Första ordet i din favoritlåt
– Siffran på din favoritfotbollsspelare
– Din favoritfärg
– Ett specialtecken du tycker om
Mikael Westerlund förklarar lösenordshanterare och flerfaktorinloggning:
En lösenordshanterare hjälper dig att hålla ordning på dina lösenord så att du kan hantera dina inloggningar säkert. Genom en lösenordshanterare behöver du endast memorera ett enda lösenord.
Flerfaktorinloggning är helt enkelt ett extrakrav utöver lösenordet och ett sätt att bekräfta din identitet. T.ex. att en kod skickas till din telefon efter att du skrivit in rätt lösenord på din dator.
Text och bild – Fuze Pr