Julen ombord på Viking Glory är elegant och välsmakande
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Det var med spänd förväntan vi gick ombord på fina Viking Glory, Östersjön finaste fartyg. Detta är tredje julen hon firar, de föregående två har vi haft några synpunkter på både julstämningen om bord och på maten. Det hade vi inte i år!
Ett så vackert fartyg som Viking Glory är värd en elegant jul. Förr om åren har båten varit smakfullt pyntat överallt, förutom inne i buffématsalen. Det har stått en fin gran i entrén och lite bland maten, men sen har det varit tomt. Vi har efterlyst någon form av jul på borden, kanske en vit duk med röda band eller något som iallafall påminner om julen. Det fick vi i år!
Vi kliver in i en matsal med röda löpare, beigea servetter med röda band och små vaser med lingonkvistar på borden. På väggarna hänger det smakfulla kransar och i taket har man pyntat med girlander och mängder med kulor. Äntligen kan man sitta och julmysa medan man äter, det har vi längtat efter. Man har inte gått över styr med pyntet, allt är väldigt smakfullt och fint.
Årets julbord består av drygt hundra rätter, det mesta traditionella julrätter tillagade på närodlade och lokala råvaror. Det är en stor skillnad mot förra årets cirka 75 rätter. Vi är extra glada att prinskorven kommit tillbaka. Förra året hette det att den inte fanns om det inte var barn med ombord. Nu serverades den i och för sig vid barnbordet, men där stod många vuxna i kö för att ta för sig. Nästa år kanske den är tillbaka bland de ordinarie julrätterna igen?
Det är inte lätt att mixa två länders mest traditionella rätter, men Glory har lyckats bra. De finska lådorna samsas med den finska julkorven på sitt håll, precis som svensk Janssons och lutfisken har fått sin egen del. Sill, lax och kallskuret samsas och olik sorters skinka finns på flera ställen. De veganska och vegetariska alternativen har fått en hel egen placering, utan risk för kontaminering från köttalternativen.
Janssons Frestelsen är precis lika god som förra året, en av Östersjöns bästa. Lutfisken får också godkänt, precis som den gravade laxen. De växtbaserade alternativen har blivit fler, även där är kvalitén hög och allt är riktigt gott. Mest överraskande är “räkorna” som både ser ut, och smakar som räkor, men är gjorda på något som kallas svill. Jättegoda! Våra favoriter på årets buffén är sillen med prästost, köttbullarna och Janssons.
I år har dessertbordet fått lite tillskott, i form av en väldigt lång chokladmoussetårta. Munsbitarna är något fler, Ris a la Maltan finns där och godisburkarna lagom många. Viking Glory bjuder också på bästa underhållningen i form av inte mindre än två julshower, en på kvällen och en på eftermiddagen. Vi är nöjda, det börjar likna den perfekta julkryssningen. Det enda vi skulle kunna önska nu är mindre munsbitar, särskilt av all fisk, och det kallskurna samt vita dukar på borden, det skulle verkligen göra pricken över i.
Text, bild och film – Jikitas