Härliga cykelleder för sommarens utomhussemester

skriv ut
Årets sommarsemester blir något annorlunda för många svenskar och allt fler söker sig till turistmål hemma i Sverige. För de som föredrar en aktiv semester och plockar fram cykeln följer här tips på tre nationella cykelturistleder (och en framtida) för en oförglömlig cykelsemester i sommar.

En ny undersökning framtagen på uppdrag av Göta kanal visar att coronapandemin påverkat svenskarnas semesterplaner. 95 procent av de svarande som brukar åka utomlands uppgav att de kommer stanna kvar i Sverige medan 40 procent kommer att försöka att undvika aktiviteter där många människor samlas. När svenskarna fick frågan om vilka utomhusaktiviteter de skulle vilja uppleva i sommar svarade 35 procent att de skulle vilja cykla.

I dagsläget finns tre cykelleder i Sverige som uppnår certifieringen nationell cykelturistled. Kattegattleden som fått lednummer ett, Sydostleden som är cykelled nummer två och Sydkustleden som är den tredje. Nästa år väntas Göta kanal bli landets fjärde, med 200 kilometer, varav 87 kilometer bilfri väg, kan cyklister längs kanalen enkelt välja både kortare cykelturer eller en längre cykelsemester och stanna till vid någon av kanalens alla sevärdheter.

– Vi vet om att många planerar att semestra hemma i Sverige i sommar och vill undvika stora folksamlingar. Samtidigt är många ute efter en aktiv semester. Då passar en cykelsemester med vännerna eller familjen utmärkt, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef, AB Göta kanalbolag.

Kattegattsleden – Sveriges yngsta cykelled invigdes 2015 och går utmed kusten mellan Helsingborg och Göteborg, genom sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Sammanlagt sträcker sig Kattegattleden över 390 km.
https://kattegattleden.se/

Sydostleden – Cykla från södra Småland, genom Blekinge och ner till sydöstra Skåne på en av landets bästa leder. Leden är uppdelad i sju etapper och har något för alla, med en mängd kulturupplevelser och varierande natur. Totalt 270 km.
https://www.sydostleden.se/

Sydkustleden – Solbada längs Sydkustleden på några av landets vackraste stränder medan du cyklar genom historiska och natursköna miljöer. Leden har sex etapper och lämpar sig såväl för den erfarne som för den som är sugen på en kortare cykeltur. Totalt 260 km.
https://sydkustleden.se/

Göta kanal – Längs Göta kanal cyklar du utmed Sveriges längsta turistmål totalt 200 km, varav 87 km bilfri väg. Passar bra för dig som vill cykla kortare sträckor såväl som för dig som är ute efter en längre cykelsemester med natursköna vyer, fårklappning och en rad sevärdheter längs kanalen.
https://www.gotakanal.se/sv/cykelsemester/

 

 

Text och bild – Pressmaterial