Du i Fokus
Resor

Grand Travel Award 2023

skriv ut

Resebranschens egen Oscarsgala gick av stapeln på Grand Hotel i torsdags. Efter ett par riktigt kämpiga år kan nog alla räknas som vinnare, men några sticker ut lite extra. Den 31:a galan i ordningen inleddes med några korta seminarier och avslutades med stor fest!

Grand Travel Award startade redan tidigt på eftermiddagen med att Björn Ulvaeus berättade om sitt innehållsrika liv. Senast han stod på en scen med ABBA var 1982, men gruppen har varit dominerande i hans liv även efter det, på flera olika sätt – nu senast med ABBA Voyager som spelas i London sedan ett år tillbaka. Björn avslöjade att Singapore sår på tur att få showen och att den med största sannolikhet inte kommer till Sverige.

Trendrapporterna och analyserna avlöste sedan varandra, innan det var dags för fördrink och den stora och efterlängtade prisutdelningen. Tareq Taylor lotsade publiken genom de olika kategorierna, nominerade och vinnare. Under tiderna berättade han om roliga, konstiga och minnesvärda resor han gjort i sitt liv. Bland annat hur han såg en bild på en dubbelkokosnöt från Seychellerna, beslutade sig för att åka dit och blev kvar ett halvår.

Årets hederspris gick till Björn Kjos, grundare av Norwegian. Björn Kjos är både fd stridspilot och advokat, något han själv tycker är en bra bakgrund för att starta ett flygbolag. Trots att många sågade hans idé längs med fotknölarna så har bolaget precis fyllt 20 år. Hemligheten för att lyckas är enligt Björn att anställa folk som är smartare än sig själv.

I år delas priset för bästa turistland ut till två länder – det var helt jämt vid poängräkningen, vilket slutade med att både Thailand och Italien får bära titeln under 2023.

Här är är nominerade och vinnarna i de olika katergorierna:

Flyg Europa

Finnair

Sunclass Airlines

KLM

SAS

Turkish Airlines

Vinnare: Finnair vinner för att de har högst NPS-score av alla flygbolag som flyger på Europa, hos såväl affärsresenärer som privatresenärer. Det som kunderna främst framhäver är Finnairs pålitlighet och rykte.

Flyg Intercont

Emirates

Finnair

Qatar Airways

KLM

Turkish Airlines

Vinnare: Bland de kvalificerade flygbolagen i denna kategori får Emirates högst NPS-scorer av både affärs- och privatresenärer, och även av resebyråpersonalen. Beträffande Emirates lyfter kunderna främst fram deras fantastiska service och bemötande samt flygbolagets rykte.

Hotell Sverige

Clarion Collection Hotels

Clarion Hotels

Nordic Hotels & Resorts

Elite Hotels

Radisson Blu

Vinnare: Clarion Collections vinner främst av hög kundnöjdhet bland affärsresenärerna och resebyråpersonalen. Två saker som deras kunder betygsätter högt är pålitliga det vill säga man vet vad man får, samt snabb och effektiv in- och utcheckningsprocess. 

Hotell International

Hilton Hotels

Radisson Blu

Marriott International

Holiday Inn

Best Western

Vinnare: Bland Hiltons kunder är det privatresenärer och resebyråpersonal som är mest nöjda. Mest nöjda är kunderna med kedjans pålitlighet, rykte och in- och utcheckning.

Hyrbil

Hertz

Sixt

Avis

Europcar

Auto Europe

Vinnare: I hyrbilskategorin har Hertz en mycket framträdande positionering avseende kundnöjdhet och NPS-score jämfört konkurrenterna. Denna höga kundnöjdhet, jämfört konkurrenterna, är tydlig både hos affärs- och privatresenärer. Speciellt får Hertz höga betyg på rykte, pålitlighet och hyrbilarnas skick.

Inrikes Transport

BRA

SAS

MTRX

Norwegian

Snälltåget

Vinnare: Hos BRA är det främst affärsresenärerna och resebyråpersonalen som står bakom deras framgångar i GTA. Båda kundkategorierna är överens om BRAs rykte och pålitlighet, och affärsresenärerna är mest nöjda med den effektiva restiden.

Rederi

Viking Line

Eckerölinjen

Destination Gotland

Silja Line

Stena Line

Vinnare: Bland Viking Lines kundsegment är det utan tvekan privatresenärerna och återförsäljarna som ligger bakom deras vinst i GTA 2023. Vad som värdesätts av kunderna är speciellt värdet för pengarna, service och bemötande samt mat och dryck.

Kryssningsrederi

Royal Caribbean Cruises

Hurtigruten

Celebrity Cruises

MSC Cruises

Norwegian Cruise Line

Vinnare: Jämfört konkurrenterna får RCC en mycket hög NPS-score, och speciellt av privatresenärerna. Kunderna lyfter både varumärket och värdet för pengarna, men också hytterna och aktivitetsmöjligheterna ombord.

Turistland

Thailand

Italien

Grekland

Kroatien

Spanien

USA

Vinnare: Både privatresenärerna och återförsäljarledet är överens om att Italien och Thailand är svenskarnas bästa turistländer. Maten och drycken är något som  tilltalar svenskarna i båda dessa länder. Dessutom hur man blir behandlad av lokalbefolkningen i Thailand, och för Italien dess fina rykte.

Fjällort

Lofsdalen

Hemavan/Tärnaby

Vemdalen

Funäsfjällen

Årefjällen

Vinnare: Lofsdalen får en fantastisk NPS-score som påtagligt bevisar fjällortens starka kundlojalitet. Det som framförallt sticker ut för Lofsdalen är gästernas höga betyg på möjligheterna för längdskidåkning, hur man blir behandlad som gäst samt värdet för pengarna och barnvänligheten.

Spec. Researrangör

Golf Plaisir

African Tours & Safaries

BIG Travel Concept

Lime Travel

Tour Pacific

Vinnare: Jämfört alla kvalificerade specialist researrangörer har Golf Plaisir en unikt stark position mätt i NPS. Man rankas högst på flera drivfaktorer och exempel är deras service och bemötande samt rätt information före, under och efter resa.

Researrangör

VING

TUI

STS Alpresor

Apollo

Rolfs Flyg och Buss

Vinnare: Detta är den i särklass tuffaste kategorin i GTA 2023 med mycket små marginaler mellan 1:an och 2:an. Ving vinner med endast ett par NPS-punkter. Ving toppar också på samtliga drivfaktorer i undersökningen, men också här med mycket små marginaler mot närmaste konkurrent.

Ekoturismpriset

Jössgården

Grand Travel Awards hederspriset 2023

Björn Kjos, grundare av Norwegian

Text och bild – Jikitas

Visited 17 times, 1 visit(s) today