Du i Fokus
Resor

Förläng hösten med en resa

skriv ut
Att kombinera matresor med besök på lokala gårdar är ett spännande sätt att få uppleva den lokala kulturen och råvarornas ursprung. Det kan betyda allt från lingonplockning i de jämtländska skogarna till oliver bland toskanska kullar. Även om den svenska skördetiden lider mot sitt slut finns det många platser där högsäsongen precis har börjat.

Vinskörd i Lisboa och Setúbal – Lissabon
De stora vinregionerna i Portugal är mitt uppe i höstskörden, och för vinfantasten är detta ett utmärkt tillfälle att få delta i skörden på riktigt. Flera vingårdar i de berömda vindistrikten Lisboa och Setúbal kring huvudstaden Lissabon anordnar weekendresor där deltagaren får hjälpa till i skörden med att både plocka och krossa druvor. Där får man även lära sig mer om tillverkningsprocessen och såklart provsmaka en hel del fantastiska viner. Huvudstaden i sig utgör även ett sevärt resmål och för den som bara vill vara vinbonde för en dag kan utflykter med fördel utgå därifrån.

Bärplockning i de svenska skogarna – Östersund
Sverige har en väldigt generös allemansrätt, något som kommer väl till pass när det är högsäsong för många goda och användbara bär. Under oktober månad finns exempelvis mängder av lingon ute för den som har tålamod att plocka. För matresenären är det lingonrika landskapet Jämtland en passande destination, då regionen även är känd som en gastronomisk höjdare. Östersund återfinns bland Unescos “Cities of Gastronomy” och passar utmärkt som en startpunkt för en helg av lingonplockning och fjällturer.

Humleskörd hos de amerikanska ölbryggerierna – Washington D.C.
De senaste åren har bjudit på en ökad mikrobryggeri-kultur i USA och för riktigt bra öl är humle av bästa kvalitet en bra utgångspunkt. Denna viktiga ingrediens skördas under sensommaren och hösten för att sedan bryggas till öl i ett gediget hantverk. Flera bryggerier anordnar event kring skörden. Exempelvis i regionen kring Washington D.C. bjuds det på spektakulära festivaler i november där besökare får en unik inblick i bryggeriprocessen kombinerat med smakprovningar, musikframträdanden och en uppsjö av roliga aktiviteter. Viktigt att tänka på är att åldersgränsen för alkohol i USA är 21 år.

Cidertillverkning i Pays d’Auge – Normandie
För Ciderfantasten är “ciderrutten” i franska Normandie ett absolut måste. Över de mjuka, gröna kullarna i regionen Pays d’Auge sträcker sig en lång rad av ciderhus med enorma äppelodlingar. Flera av dessa anordnar särskilda gruppresor och smakprovningar för den som vill resa med ett stort sällskap, men det går även bra att ta sig runt på egen hand. Under hösten påbörjas tillverkningen av de världskända cidersorterna och utflyktsmålet gör sig extra väl klätt i sprakande höstskrud. Bästa sättet att ta sig till Pays d’Auge är via flyg till Paris och vidare med bil eller tåg.

Olivskörd i Toscana – Florens
Det brukar sägas att all bra matlagning börjar med de bästa råvarorna, och vad kan då passa bättre för en matälskare än att delta i olivskörden i Italien? Under hösten och vintern skördas oliver av alla dess slag för att sedan pressas till den mest utsökta olivoljan. Olivodlarna i Toscana anordnar ofta utflykter och öppna dagar då besökare kan hjälpa till med skörden och lära sig mer om hur oljan pressas och utformas för att ge den bästa smaken. Många gårdar erbjuder boende på plats bland Toscanas berg och dalar, som man både enkelt och trevligt kan nå med hyrbil från Florens eller Pisa.

Pumpaplockning i East Hampton – New york
Det börjar närma sig halloween, och inget land firar denna tradition så mycket som USA, vilket ger skördesresenären ett utmärkt tillfälle att besöka en av landets tusentals pumpagårdar. Så kallade “pumpkin patches” är ett populärt koncept, där besökaren helt enkelt själv får välja ut sin halloweenpumpa på fältet och bära hem den. Pumpaplockning är en populär aktivitet för hela familjen och väl värt ett besök. “Pumpkin patches” finns runt hela landet, men kan med fördel kombineras med en höstresa till New York då den berömda pumparegionen East Hampton i Connecticut endast ligger två timmars bilfärd bort.

 

Text och bild – Momondo

Visited 3 times, 1 visit(s) today